'Bosna Kasabı'na ömür boyu hapis cezası kararı

Çar, 09/06/2021 - 08:41

Hollanda’nın Lahey kentinde yer alan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’nda (IRMCT) görülen temyiz mahkemesinde “Bosna Kasabı” lakaplı Ratka Mladic’in ömür boyu hapis cezası onandı.

Welayet News  - Eski Sırp komutan “Bosna Kasabı” lakaplı Ratka Mladic, Hollanda'nın Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesin'de (ICTY) 22 Kasım 2017'de hakkında hazırlanan iddianamedeki 11 suçun 10'undan suçlu bulanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. ICTY'nin 2017 yılında hakkında verdiği ömür boyu hapis cezasına itiraz eden Mladic, adil yargılanmadığını ve hakimlerin yargılamada hata yaptığı öne sürerek, yeniden yargılanma ya da beraatini talep etmişti. Mladic'in itirazını kabul edilmesinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması'nda (IRMCT) Ağustos 2020'de başlamıştı.

IRMCT'nin dün karara vardığı duruşmada, Mladic, ilk kararda olduğu gibi yeniden 11 suçlamanın 10'ununda suçlu bulunarak, hakkındaki müebbet hapis cezası onandı. Mahkeme, Mladic'i 1995 yılında Srebrenitsa soykırımının yanı sıra insanlığa karşı suç işlemek, savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek suçlarından yeniden suçlu bulurken, “Foca, Vlasenica, Kljuc, Sanski Most, Kotor Varoş ve Prijedor” şehirlerinde "soykırım suçu işlendiği" işlediği yönündeki maddeden suçlu bulmadı.

Saraybosnalılar mahkemenin karar duruşmasının, Saraybosna Belediye binasındaki eski Ulusal Kütüphanede canlı olarak takip ederken, kararın açıklanmasının ardından kurbanların aileleri değerlendirmede bulundu. “Savaş Kurbanı Kadınlar” organizasyonundan Bakira Haseçiç yaptığı açıklamada, “Tabii ki üzgünüz ama en azından dünyaya suçlunun kim olduğunu göstermiş olduk. Tam adalet değil, benim Prijedorum hakkını alamadı” dedi.

Eski Saraybosna Belediye Başkanı Ivo Komşiç ise yaptığı açıklamada, “Eski mahkemelerde Ratko Mladici gördük, gururluydu. Mesajlar verip el sallıyordu. Bu mahkemede asıl halini görmüş olduk. Mahkemenin sonucu gayet açıktır ama bir problemimiz kaldı. Burada cezasını alan kişi hala Sırbistan'da bir kahraman gibi karşılanıyor ve öyle muamele görüyor” ifadelerini kullandı.

Mladic, 1992'de Bosna Hersek'te kurulan Sırp Cumhuriyeti Ordusunda komutan olarak görev yaptı. Bosna Savaşı'nda (1992-1995) Sırp askerlerinin komutanlığını yapan Mladic, 1995'te hakkında hazırlanan iddianame nedeniyle 16 yıl saklanmasının ardından 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da bir köyde yakalanmıştı. 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı'nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 2 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.



Yeni yorum ekle