San'a Ziyaretinin Perde Arkası

Pt, 07/06/2021 - 08:15

Üst düzey bir Umman heyeti, 5 Haziran 2021 Cumartesi günü Yemen'in başkenti San’a'ya tam olarak ne amaçla olduğu belli olmayan bir ziyarette bulundu.

Welayet NewsUmman, Yemen ihtilafının sona ermesinde ve bu ülkede siyasi bir çözüme ulaşılmasında aylardır önemli bir rol oynuyor.

2015'te Suudilerin Yemen'e karşı savaşından bu yana Umman, tarafsızlığı ve Yemen'e karşı Suudi liderliğindeki Arap koalisyonuna katılmamayı tercih etti ve hatta sınırlarını ve topraklarını Ensarullah da dahil olmak üzere istisnasız tüm Yemenlilere açmaya çalıştı.

Yemen müzakere heyeti eşliğindeki üst düzey bir Umman heyetinin bu ziyareti, 2015 yılında Suudi koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırılarının başlamasından bu yana Umman heyetinin San’a'ya yaptığı ilk ziyarettir.

Bu arada, uzun yıllardır Maskat'ta yaşayan Yemen Ensarullah Hareketinin Sözcüsü Muhammed Abdüsselam, Umman Hava Kuvvetleri'ne ait özel özel bir uçakla San’a'ya geldi.

Muhammed Abdüsselam şu ifadelerde bulundu: ‘Umman heyeti, Yemen'deki durumu yakınlık ve ortak çıkarlar temelinde değerlendirmek üzere San’a'ya geldi ve bu ziyaret, insani durum ve barış süreci alanında koordinasyon operasyonlarının ilerlemesi çerçevesinde gerçekleşti.

Umman'da Yemen krizine siyasi bir çözüm bulunmasına yönelik çabalar devam etmektedir ve bugün bu ülke ile ilgili konuları ulusal ve bölgesel düzeyde incelemek üzere San’a da toplandık.

Umman heyetinin San’a'ya gelişine paralel olarak, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasır Muhammed el-Sabah  Riyad'a ve istifa eden Yemen hükümetinin dışişleri bakanı da Yemen krizini çözmek için kapsamlı diplomatik hareketlerin arasında Muskat'a geldi. Bu ziyaretten bir gün sonra Umman ve ABD Dışişleri Bakanları Yemen krizini değerlendirdiler ve iki taraf, savaşı sona erdirmenin ve insani yardım için bir temel sağlamanın yolunu bulmak için çok çalışılması gerektiğinin önemini vurguladılar.

Öte yandan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linda, geçtiğimiz Çarşamba günü Maskat'ta Yemenli bir barış müzakere heyetiyle bir araya geldi ve ateşkes ve siyasi müzakere yollarını değerlendirmek için uluslararası çabalar kapsamında Riyad ve Yemen'e yaptığı ziyaretin ardından Ummanlı yetkililerle görüştü.

Tüm bu hareketler, Yemen barış sürecini ilerletmek ve insani durumu değerlendirmek ve Marib ihtilafını sona erdirmek için Maskat müzakere sürecinde anlaşmaya varıldığını veya bu konuda ilerleme sağlandığını gösteriyor.

Genel olarak Yemenliler, ülkelerindeki krize yönelik olası bir siyasi çözüm konusunda iyimser değiller ve San’a yetkililerinin açıklamaları, bu krizi çözmek için ciddi arabulucular olsa bile ABD'ye güvenmediklerini gösteriyor.

Bazı gözlemciler de Umman heyetinin ziyaretinin, San’a Uluslararası Havalimanı'nı açmayı ve kuşatma altındaki havalimanında uçuşların yeniden başlamasını amaçladığına inanıyor ve bu da Umman’ın dolaylı olarak San’a'nın yetki ve gücünü itiraf ettiğini gösteriyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle