ABD'nin Irak'taki Oyunu: el-Hol Kampı
Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Üyesi Bedir Ziyadi, Bağdat yönetiminin Suriye'nin el-Hol kampında bulunan IŞİD'li ailelerini Irak'a geri getirme kararının tehlikeli olduğunu belirterek uyarıda bulundu.
Welayet News - Mültecilerden büyük bir kitleyi barındıran Suriye'nin el-Hol kampı son aylarda siyaset ve haber çevrelerinin önemli konusu haline geldi.
Bu kampta yaşayan mülteci sayısı hakkında net bir bilgi yok fakat bazı kaynaklar buradaki mülteci sayının 75 bin kadar olduğunu, bu sayıdan muhtemelen 50 bininin çocuk olduğunu belirtiyorlar. Kamptaki mültecilerin büyük bir çoğunluğu IŞİD militanlarının aileleri. Irak'ta 2017'de terörist grubun bitmesi ve IŞİD'e karşı zaferin kazanılmasının ardından Irak'tan kaçtılar ve hali hazırda Suriye ile Irak arasında Haseke bölgesinde çadırda ve en asgari yaşam şartları ile yaşıyorlar.
El-Hol kampındaki zor yaşam şartları, son aylarda onların tekrar Irak'a geri dönmeleri konusunun ciddi olarak gündeme gelmesine sebep oldu. Fakat buradaki mültecilerin Irak'a geri dönmeleri, ülkede büyük muhalefetlere sebep oldu. Irak'ta birçok kesim onların halkın katliamında rolü olması veya işbirliği yapması nedeni ile geri dönmelerine muhalefet ediyorlar.
Nitekim Irak Milli Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci kamptaki çocukların "geleceğin IŞİD militanları" olduğunu belirterek onların Irak ve bölge için tehlike sayıldıklarını söyledi.
Fakat yapılan tüm uyarılara rağmen, alınan haberler Irak hükümetinin mecburen Suriye el-Hol kampındaki mültecilerin geri dönmesi için ortam hazırlamak zorunda kalması yönündedir. Bundan önce Irak Mülteciler ve Göçmenler Bakanlığı, Neyneva'da el-Kesek kampının, IŞİD militanlarının ailelerinin barınması için düşünüldüğünü belirtmişti fakat iç muhalefetlerin ardından bu kamp savunma bakanlığına devredilerek askeri kışla olarak kullanıldı.
Son yıllarda Irak bütün ülkelerden daha fazla IŞİD terörizminden zarar görerek bedel ödemiştir. 10 binlerce Iraklı IŞİD'in insanlık dışı ve vahşi saldırıları nedeni ile ölürken 10 binlercesi de yaralandı ve milyonlarcası evinden barkından oldu, IŞİD'in kontrolündeki bölgelerin alt yapılarının büyük bir bölümü ise hasar görerek yıkıldı.
IŞİD militanlarının ailelerinin Irak'a geri dönmesine karşı olan muhalefet, önemli bir soruyu gündeme getirerek, IŞİD üyesi Avrupalı teröristlerin neden Suriye'den kendi ülkelerine geri dönme izinleri olmadığını, fakat Bağdat hükümetinin Iraklı IŞİD militanlarını ülkeye geri kabul etmek zorunda kaldığını sorguluyorlar.
Görünüşe göre Bağdat yönetimi Amerika'nın baskıları nedeni ile el-Hol mülteci kampındakileri Irak'a kabul etmek zorundadır. Bu bağlamda açıklamada bulunan Irak parlamentosu savunma ve güvenlik komisyon üyesi Bedir el-Ziyadi, görünüşe göre Amerika'nın IŞİD militanlarının ailelerini geri almak için Bağdat yönetimine baskı uyguladığını söyledi.
Irak'ta IŞİD kalıntıların konumunun güçlendirilmesi, Amerika çıkarlarına uygun bir konudur. Amerika IŞİD terörizmini kullanarak kendi askeri kalıntısını Irak'ta garantilemek istiyor. Bu bağlamda Haşdi Şabi komutanlarından Abbas el-Zeydi ise Amerika'nın Irak'ta terörizmi güçlendirerek bu ülkede askeri varlığını sürdürmeye çalıştığını ve Amerika planlarından birinin, Suriye'de el-Hol kampındaki teröristleri Irak'a geri getirmek olduğunu söyledi.
Hiç şüphesiz IŞİD militanlarının ailelerinin Irak'a geri götürülmesi bu ülkenin güvenliğini önemli oranda etkileyecek ve Irak'ta huzursuzluk ve güvensizliğin artmasına sebep olacaktır. Bu konu hakkında Irak Parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Üyesi Bedir el-Ziyadi uyarıda bulunuyor.
Irak'ın güvensizliği Amerika için olumlu bir gelişme sayılır zira bundan önce de Irak'ı güvensiz hale getirerek 2011 yılından beri bu ülkedeki askeri varlığını sürdürüyor.
PARSTODAY
Yeni yorum ekle