Nebih Berri ve Hariri Anlaşmaya Vardı

Per, 03/06/2021 - 08:56

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve geçici Başbakan Saad el-Hariri'nin, Lübnan hükümetinin kurulmasını görüşmek üzere Çarşamba günü bir araya geldiğini ve görüşmenin olumlu geçtiğini, görüşmede tarafların, 24 bakandan oluşan bir hükümet kurmak için bakanlık görevlerinin partiler arasında adil bir şekilde dağıtılması konusunda anlaştıkları bildirildi.

Welayet NewsLübnan Meclis Başkanı Nebih Berri Pazartesi günü yaptığı konuşmada, hükümetin kurulmasından başka hiçbir şeyin ülkeyi eski durumuna getirip istikrara kavuşturamayacağını vurguladı.

Ekonomik kriz nedeniyle 2019 yılında başlayan kitlesel gösterilerin ikinci haftasında istifa etmek zorunda kalan Hariri, Sünni Müstakbel Hareketi, Meclis Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Emel Hareketi, Dürzi lider Velid Canbolat'ın başkanlığındaki İlerlemeci Sosyalist Partisi, Hristiyan Marada Partisi ve Ermeni Taşnak Partisi oyları ile geçen Ekim ayında Lübnan'da yeni bir kabineyi kurmak üzere atanmıştı ancak bu zamana kadar hükümeti kuramadı.  

Hariri, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda hükümeti kurma görevini aldıktan sonra düzenlediği basın toplantısında, siyasi partilerin yer almadığı teknokratlar hükümeti kuracağını söylemişti.

Yeni hükümeti Fransa'nın Lübnan girişimi doğrultusunda kuracağını ifade eden Hariri, "Ekonomik çöküntüyü durdurma yönünde Lübnanlılara verdiğim sözü yerine getirmeye bağlılık konusunda kararlıyım. Lübnan için son fırsat olan yeni hükümeti kurmak için var gücümle çalışacağım" diye konuşmuştu. Ancak hükümet kurulamadı. Bu belirsizlik ciddi sorunlar içindeki Lübnan halkının yaşam şartlarını daha da zorlaştırdı ve ekonomik sıkıntılara sebep oldu.

Bilindiği gibi Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, ülkede hükümet kurulamaması halinde Lübnan'ın Titanik Gemisi gibi batacağını söylemişti.



Yeni yorum ekle