Irak ve Suriye'de Güvensizlik Ve İstikrarsızlık Yaratmak İçin Yeni Tekfirci Eylemler

Çar, 02/06/2021 - 08:50

Bağdat Operasyon Komutanlığı üyesi Abbas el-Zeydi Salı günü yaptığı açıklamada, “ABD'nin amacı ve teröristleri Suriye'deki  El-Hol kampından Irak’a geri getirme planları, Irak'ta güvensizlik yaratmak ve işgalci Amerika kuvvetlerinin bu ülkede kalamsı içindir.

Welayet News  - Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın, İngiliz Dış İstihbarat Teşkilatı temsilcisi ile Suriye'deki tekfirci terör örgütü el Nusra'nın lideri Ebu Muhammed el-Culani arasındaki son görüşmeye ilişkin haberi hakkında bir açıklamada bulunmaktan kaçındı.

Hatırlatmak gerekir ki, İngiliz Parlamentosu 2015 yılında,  Suriye'deki hava saldırılarına İngiliz kuvvetlerinin katılımını kabul etti ve İngiliz hükümeti Suriye'de kara kuvvetleri kullanmayacağına söz verdi.

El-Culani daha önce 3 Nisan'da kendisinin ABD için herhangi bir  tehdit sayılmadığını ve Tehrir-i Şam terör örgütünün ABD için hiçbir tehdit oluşturmadığını kabul etmişti. Oysa el- Culani, 2013 yılında küresel bir terörist olarak adlandırılmıştır.

Iraklılar ve Suriyeliler, işgalci Amerika kuvvetlerinin yanı sıra tekfirci grupları da bu ülkeden çıkarmak için canla başla çalışıyor. Ancak Amerikalılar ve onlarla birlikte İngilizler, kurnazlıkla da olsa bu iki ülkede daha uzun süre kalmaya çalışıyorlar. Onlar, bu iki ülkeye istikrar ve güvenlik sağlamak için geldiklerini iddia ediyorlar. Oysa, bu rejimler, tekfirci terör örgütü IŞİD'in Amerikan Siyonist planlarını uygulamak ve Irak ve Suriye'de güvensizlik yaratmak için bu iki ülkeye sızmıştır ve İngilizlerin ve Amerikalıların varlığı aslında işgalci rejimin güvenliğini sağlamak içindir.

Abbas Zeydi şu ifadelerde bulundu: ‘Amerika’nın senaryosu çok açıktır. Washington, terörizm yoluyla güçlerini Irak'ta tutmaya çalışıyor ve geri çekilme planını görmezden geliyor. Washington terörü geri getirmeyi planlıyor. Aslında ABD ve teröre destek veren ülkeler, IŞİD teröristlerini el-Hol kampından Irak'a geri getirme meselesine güveniyor.

El-Hol kampındaki teröristlerin Musul'a dönüşü meselesinden bu kadar kolay geçemeyiz. Özellikle son günlerde terörün yeniden aktif hale gelmesi ve saldırılarına başlaması nedeniyle 2014 senaryosunun yeniden canlanması çok da uzak bir ihtimal değildir. IŞİD terör örgütü artık bölgeyi işgal etmeye ve hakimiyet kurmaya çalışmıyor, onların yeni planları, suç ve cinayet operasyonları yoluyla Irak'ta güvensizlik yaratmaktır.

ABD, Suriye ve Irak'taki planlarını gerçekleştirmek için teröristleri kullandı. 2014'te Irak siyasi sürecini baltalamak için IŞİD'i kullandı. Bugün de el-Culani, İdlib'de Amerikalı bir gazeteciye verdiği röportajda üniformalı olarak ortaya çıktıktan sonra, aslında İngiltere ve ABD, el-Culani'yi tekrar kullanarak Suriye'de iktidara getirmeye çalıştı. Ancak Suriye'deki demokratik seçim sürecinin başarısı ve Beşşar Esad'ın zaferi ile iki ülkenin şimdi el-Culani'yi yeniden kanlı geçmişine ve suç ve cinayet eylemlerine döndürmesi gerekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Culani'nin "şiddet içeren mezhepçi görüşlerine" atıfta bulunarak, "El-Culani'nin nihai hedefi Suriye rejimini devirmektir. Bu örgütün intihar saldırıları masum Suriyeli sivilleri hedef aldı" dedi.

Irak'ta da el-Culani'nin Nisan ayı ortalarında İdlib'de Ebu Musab ez-Zerkavi'nin şapkasını taktığını söylemek yeterlidir. Ez Zerkavi, Irak’ın ABD tarafından işgalinin ardından 2006 yılında ABD’nin hava saldırısında öldürülen el Kaide terör örgütünün lideriydi. El-Culani, ez-Zerkavi'ye çok yakındı. Ez Zerkavi, Amerikalılar tarafından yakılıp, Afganistan'daki Amerikalı terörist Usame bin Ladin gibi Amerikalılar tarafından öldürülene kadar Irak'ta yaygın terör eylemleri gerçekleştirdi.



Yeni yorum ekle