Yemenli Aktivistlerden Arabistan’ın İşlediği Suçlara Karşı Kampanya

Çar, 02/06/2021 - 08:47

Birçok Yemenli aktivist, Al-i Suud’un, el-Mahra eyaletindeki gizli hapishanelerinde işlediği suç ve cinayetlerin ardından elektronik bir kampanya başlattı ve Suudi yetkililerin eylemlerini kınadı.

Welayet News  - Yemenli aktivistler, Yemen'in el-Mahra eyaletinde Al-i Suud’un gizli hapishanelerinde yapılan insan hakları ihlallerini ve tutuklulara işkence edildiğini ortaya çıkarmak için elktronik bir kampanya başlattı.

Yüzlerce Yemenli aktivist, Suudi Arabistan'ın el-Mahra eyaletindeki eylemlerini ve Yemen gizli hapishanelerinde işledikleri suç ve cinayetleri kınamak için twitterda " Suudi Arabistan’ın el-Mahra’daki gizli hapishaneleri " etiketiyle kınama kampanyası başlattı.

Twitter kullanıcıları, Suudi Arabistan'ın el-Mahra’da tutuklulara yönelik baskı araçlarını ne kadar yoğunlaştırıyorsa, bunun onların o boyutta korktuğunu gösterdiğini ve kışlaların güçlendirilmesi ve el-Mahra’da gizli hapishanelerin oluşturulmasının, Suudi Arabistan’ın bu bölgedeki askeri varlığına karşı el-Mahra’daki halk direnişinden korktuğunu gösterdiğini vurguladı.

Bir twitter kullanıcısı şunları yazdı: ‘Suudi-BAE koalisyonunun Yemen'deki eylemlerinin, istifa eden Yemen hükümetini geri getirmek ve Ensarullah'la mücadeleyle hiçbir ilgisi yoktur.’

Başka bir twitter kullanıcısı da şu ifadelerde bulundu: ‘Suudiler dikkatlerini doğu eyaletine veya Yemen'in Umman Sultanlığı'na bitişik ikinci büyük eyaleti olan el-Mahra’ya çevirdiler, çünkü el-Mahra, kuzey Yemen'de Ensarullah’ın kontrolü altında bulunan topraklardan uzaktadır.

Bir diğer twitter kullanıcısı ise şunları söyledi: ‘Bugün biz Yemen halkı, sizin eylemlerinizi eleştiriyoruz ve yarın sizi halkın önünde gömeceğiz. Yemen halkına karşı 6 yıllık saldırı yetmedi mi? Bizi Taş Devri'ne geri döndürdünüz ve nesillerimizin geleceğini yok ettiniz. Vallahi sizin gücünüzü ve saltanatınızı yok edeceğiz.’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, istifa eden Yemen hükümetine bağlı güçlerin son dört yılda Arap Koalisyonu himayesinde onlarca Yemenli sivili keyfi bir şekilde kaçırdığını, tutukladığını ve işkence ettiğini ve güvenlik güçlerinin Yemen'in güneyinde el Kaide ile mücadele bahanesiyle tutukladığı bu sivillere yapılan işkencenin tamamen BAE ve Suudi Arabistan'ın gözetimine olduğunu  açıkladı.

Bu örgüt ayrıca, 2016 yılında Hadramut'un en büyük ikinci şehri olan Zion'da keyfi olarak gözaltına alınan veya kaybolan  iki çocuk da dahil olmak üzere 15'ten fazla vakayı belgeledi.

 “SAM” İnsan Hakları Örgütü Başkanı Tevfik el-Hamidi şu açıklamalarda bulundu: ‘Keyfi gözaltı, zorla kaçırılma ve işkence kabul edilemez.  Yeni rapor, tutukluların akıbetinden habersiz olan tutuklu ailelerinin acılarını yansıtan en doğal hakkın boyutunu ortaya koymaktadır.’

Birçok tutuklu Suudi kuvvetlerinin kontrolündeki el-Tain hapishanesinde işkence gördü ve bu sorgulama ve işkenceden Suudi istihbarat görevlileri sorumludur. Bunların en önde gelen yetkilileri el-Halidi, Bedir el-Atibi ve Ebu Nevaf'tır.

Haziran 2018'de Associated Press, güney Yemen'deki BAE hapishanelerinin şok edici ayrıntılarını ortaya çıkardı ve bu mahkumların, tutuklulardan itiraf almanın en acımasız yolu olan cinsel şiddete maruz kaldığını açıkladı.



Yeni yorum ekle