ABD ve Avrupa Ülkeleri Yine Demokrasi Şovunda

Çar, 26/05/2021 - 11:27

Uluslararası terör devleti ABD, ABD ile 4 Avrupa ülkesinin dışişleri bakanlarının Suriye seçimlerine ilişkin ortak yazılı açıklamasını duyurdu.

Welayet News  - Ortak açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları olarak, açık bir şekilde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimleri, özgür ve adil olmayacak. Esad rejiminin, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının çerçevesi dışında bu seçimleri gerçekleştirme kararını reddediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İlgili ülkelerin, 'Suriyelilerin seslerinin ve görüşlerinin yer almayacağı bir seçim sürecini kabul etmedikleri' iddia edildi.

Suriye'de 'özgür ve adil bir seçimin ancak BM gözetiminde ve uluslararası şeffaflık ve hesap verebilirlik koşulları altında yapılabileceği' öne sürülen açıklamada, "Bir seçimin güvenilir olabilmesi için ülke içinde yerinden edilmiş olan Suriyeliler, mülteciler ve diasporadakiler de dahil tüm Suriyelilerin güven içinde katılabilmesi gerekmektedir" denildi.

Bilindiği gibi seçimler için mültecilerin yaşadığı ülkelerde seçim sandıkları kurma talebi iletilmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Suriyelilerin oy kullandığı ülkeler şöyle: Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır, BAE, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Cezayir,  Sudan, Rusya, Çin, İran, Kıbrıs, Ermenistan, Belarus, Sırbistan, Hindistan, Pakistan, Endonezya ve Malezya

Türkiye ve Almanya Suriyeli mültecilerin oy kullanmasına izin vermiyor ve seçim merkezi oluşturmuyor. Buna ilişkin Suriye’den bir tepki daha önce gelmişti.  Türkiye’de 3,6 milyon civarında ve Almanya’da 800 bin civarında mülteci yaşıyor.

Ayrıca Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı’ndan resmi bir kaynak, Suriye’nin Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklamalarını şiddetle kınadığını belirtirken, Fransız hükümetinin Suriye’deki yanlış yaklaşımlarının burada istikrarı pekiştirme sürecini engelleyemeyeceğini vurgulamıştı.

Uluslararası terör devleti ABD ve yandaşlarının Suriye’yi sömürmek için seçimleri sabote edeceği kimseye sır değildi. Suriye’nin kaynaklarını çalan ABD’nin seçimler hususunda söz hakkı olmadığı çok açık.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Uzlaştırma Merkezi Başkanlığı da, Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun Fırat’ın doğusuna askeri teçhizat sevkiyatını arttırdığını açıklamıştı.

Terörist grupların Tedmur (Palmira) kentinin kuzeydoğusundaki üslerde Suriye’nin çeşitli illerinde silahlı saldırılar ve sabotajlar yapmak üzere bombalar imal ettikleri ve saldırı grupları oluşturdukları ifade edilmişti.



Yeni yorum ekle