İran süper bilgisayar sahibi ülkelerin arasına katıldı

Cu, 14/05/2021 - 22:56

İslami İran iletişim ve teknoloji araştırma merkezi Başkanı Vahid Yezdanian, İranlı uzmanların geliştirdiği Simurg süper bilgisayarının görücüye çıkması ile birlikte İran süper bilgisayar sahibi ülkelerin arasına katıldığını belirtti.

Welayet News  - İranlı uzmanların geliştirdiği Simurg süper bilgisayarı Pazar günü Tahran’ın Emir Kebir üniversitesinde düzenlenecek törenle ilk kez görücüye çıkıyor.

Cuma günü süper bilgisayarların  ülkelerin karar üretme ve karar mekanizmalarına yaptıkları katkıların hakkında açıklama yapan İslami İran iletişim ve teknoloji araştırma merkezi Başkanı Vahid Yezdanian şöyle dedi:

İktisadi, sosyal ve kültürel veriler sürekli üretilmekte, dolayısıyla alacağımız her türlü karar, bu verileri analiz etmeye dayalı olmalı; bu yüzden dünyanın birçok ülkesi yıllardır süper bilgisayarları ve süper analizleri gündemlerine almış bulunuyor.

Yezdanian, günümüzde dünya genelinde parmakların sayısı kadar ülke bu teknolojiye sahip olduğunu belirterek şöyle devam etti:

Süper bilgisayarlar geniş bir yelpazeden oluşuyor ve bizler üniversitelerin araştırma projelerinden bilimsel uygulamalarda kullanılan veriler ve yine iktisadi, siyasi ve askeri verilerle karşı karşıyayız ve hepsini analiz etmemiz ve sonuçlarına göre uzmanlara ve karar merkezlerine çözüm yolları sunmamız gerekiyor.

Yezdanian şöyle ekledi:

Bu süper bilgisayar meteoroloji, animasyon, trafik meseleleri ve yine enerji, gıda maddeleri, döviz piyasaları ve kripto paraları gibi iktisadi modellerde de kullanılabilir.



Yeni yorum ekle