Çavuşoğlu Suudi Arabistan'a Gidiyor

Pt, 10/05/2021 - 19:07

Türkiye'nin Mısır'ın ardından Suudi Arabistan ile normalleşemeye başlayacağı yönündeki iddialar doğrulandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 10-11 Mayıs'ta Suudi Arabistan'a gidiyor.

Welayet News  - Ziyaret, Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

Açıklamada, "Sayın Bakanımızın ziyareti çerçevesinde Suudi mevkidaşı Prens Faysal bin Farhan bin Abdullah El Suud ile yapacağı görüşmede ikili ilişkiler ele alınacak ve bölgesel konular istişare edilecektir." ifadelerine yer verildi.

Cemal Kaşıkçı'nın Suudi İstanbul Başkonsolosluğunda suikasta uğramasının ardından bozulan Suudi Arabistan - Türkiye ilişkileri, Riyad yönetiminin Türk mallarına karşı gayri resmi boykot uygulaması, Ege'de Yunanistan ile işbirliği yapması ve son olarak ülkede faaliyet gösteren 8 Türk okulunu kapatması ile daha da gerilmişti.

Mısır'da ilk defa seçimle başa gelmiş ve Müslüman Kardeşler’in Mısır’daki lideri Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle deviren Abdülfettah esSisi yönetimi ile normalleşme sürecine giren Türkiye, Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle Suudi Arabistan ile de temas kurmaya başlıyor.

Hatırlanacağı üzere Erdoğan duruşma sırasında yaşamını yitiren Mursi’yi şehit ilan ederken, diyanet 81 kentte gıyabi cenaze namazları kıldırmıştı.

AKP, Katar ile birlikte ideolojik ve politik olarak İhvan ile her zaman beraberdi. Suriye politikasında beraber hareket etmişler, cihatçıları desteklemişlerdi. Bu nedenle de Mısır’daki Mursi iktidarına özel bir ilgi beslemişlerdi . İhvan hareketi ile ideolojik bir yakınlık içerisinde olan AKP’nin, Sisi liderliğindeki Mısır yönetimi ile darbenin gerçekleştiği 2013’ten bu yana hiç ilişkisi yoktu.



Yeni yorum ekle