İran Dışişleri Bakanlığı'ndan Gelişmelere Dair Önemli Açıklamalar

Pt, 10/05/2021 - 18:51

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, bugün sabah saatlerinde düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Welayet News  - Hatipzade, Tahran-Riyad arasındaki görüşmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Suudi Arabistan'la bölgesel ve ikili ilişkilerdeki sorunları çözmek için görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Hatipzade, “Görüşmelerin amacı ikili ve bölgesel meseleleri ele almaktır. Basra Körfezi bölgesindeki iki Müslüman ülke arasındaki gerilimin hafifletilmesi, hem ulusların hem de bölgenin çıkarına olur. İki ülke arasında yaşanan sorunların çözülmesini memnuniyetle karşılıyoruz, bu konuda elimizden gelen çabayı göstereceğiz Bu görüşmeleri her düzeyde ve her şekilde memnuniyetle karşılıyoruz ve bu bizim yeni politikamız değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Bilindiği gibi iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 2016 yılında kesilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Irak’ta İran Konsolosluğu’na yapılan saldırıya ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Hatipzade, Irak’ın Kerbela kentinde bir grup provokatör tarafından İran Konsolosluğu'na yapılan saldırıya dair, "Irak'taki diplomatik mekanlarımıza yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor ve Bağdat hükümetinden İran'ın diplomatik mekanlarını koruma görevini yerine getirmesini istiyoruz." dedi.

Hatipzade, "Dün gece Dışişleri Bakanlığı Irak'ın Tahran'daki Büyükelçiliği'ne bir protesto notu sundu. Irak hükümetinden bu alandaki sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Dün gece Irak'ın Kerbela kentinde İran İslam Cumhuriyeti Konsolosluğu’na saldırı gerçekleşti. Gece saatlerinde Kerbela, Divaniye, Zikar ve Bağdat’ta gösteriler düzenlendi. İsyancılar İran konsolosluğunun dış duvarını ateşe verdi.

Son zamanlarda, bazı analistler, terörist grup IŞİD gibi terörist odaklar kanalıyla, gelişmekte olan İran-Irak dostluk ve stratejik ilişkilerinin bozulmasının hedeflendiğini bildirerek buna dikkat edilmesi gerektiğini bildirdiler.



Yeni yorum ekle