ABD Yaptırımların Kaldırılmasına Karşılık Ne İstiyor?

Cu, 07/05/2021 - 10:15

PressTv’nin haberine göre ABD ve Avrupa, İran'a yönelik bazı yaptırımların geçici olarak askıya alınması karşılığı, İran'ın IR-6, IR-9 ve IR-4 yeni nesil santrifüjlerinin üretiminin iptal edilmesini istedi.

Welayet News  - Amerikalı ve Avrupalı tarafların Viyana görüşmelerinde, bazı yaptırımları geçici olarak askıya alma karşılığında, İran İslam Cumhuriyeti'ne nükleer alanda yeni yükümlülükler dayatmaya çalıştığı, yeni nesil santrifüjlerin bunlardan biri olduğu ifade edildi.

Haberde ayrıca ABD ve Avrupa’nın maksimal taleplerinin nükleer anlaşma görüşme sürecini durdurabileceği de aktarıldı.

Bilindiği gibi ABD nükleer anlaşma uyarınca yaptırımları iptal etmemiş ve kendi yükümlülüklerini yerine getirmemiştir.

İmam Hamanei de bu konuda "Bu, İran'ın kesin politikasıdır ve ülke yetkilileri de bunun üzerinde görüş birliğine sahiptir." diyerek:

"İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerine dönmesini istiyorlarsa, ABD, yaptırımları pratikte tamamen kaldırmalı ve biz de bunu teyit etmeliyiz. Eğer yaptırımların düzgün şekilde kaldırıldığını görürsek, o zaman nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerimizi uygulamaya döneceğiz.

ABD ve nükleer anlaşmadaki tüm yükümlülüklerini ihlal eden üç Avrupa ülkesinin şart koyma hakkı yoktur. Onlar bu anlaşma kapsamındaki hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmemişlerdir. Koşul koyma hakkına sahip olan taraf, İran'dır. Çünkü tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Nükleer anlaşmanın devamı için şart koşma hakkımız var ve biz de bunu yaptık. Kimse bunu saptırmasın." İfadelerini kullanmıştı.



Yeni yorum ekle