Enflasyon İki Yılın Zirvesinde

Pt, 03/05/2021 - 16:45

Türkiye’de tüketici enflasyonu (TÜFE) nisanda aylık yüzde 1,68 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 17,14 seviyesine yükseldi. Böylece nisan yıllık enflasyonu Mayıs 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı.

Welayet News  - Ekonomistlerin beklentisi yüzde 1,8’in biraz altında gelen aylık enflasyon taze meyve ve sebzedeki sert artış ile TL’deki değer kaybının ithalata dayalı ürünlerdeki fiyat değişimlerinin etkisinde kaldı.

Giyim ve ayakkabıda açılmanın ve yeni sezonun da etkisiyle yükselen fiyatlar tüketici enflasyonunu olumsuz etkilerken, TL’deki değer kaybının en ağır etkisi ise üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) görüldü.

Nisanda üretici enflasyonu yüzde 4,34 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 35,17’ye çıktı. 2021’in ilk dört ayında üretici enflasyonu ise yüzde 12,91’e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu, Nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları, aylık bazda yüzde 1.68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 16.2'den 17.14'e yükseldi.

Enflasyon, Nisan ayında yükselişine devam ederken, artış piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Tüketici fiyatları, nisanda aylık bazda yüzde 1.68 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 16.2'den 17.14'e yükseldi. Piyasada aylık enflasyonun yüzde 1.8 artacağı ve yıllık TÜFE'nin 17.3'e çıkacağı öngörülüyordu.

Dünya'nın aktardığı habere göre, çekirdek enflasyon da yıllık bazda yüzde 17.8 olarak kaydedildi.

Gıda fiyatlarında nisanda aylık yüzde 2.13 artış yaşandı. Giyim ve ayakkabı fiyatları ise yüzde 7.6 artış gösterdi.

Öte yandan üretici fiyatlarında sert yükseliş nisanda da devam etti. Artış ise piyasa beklentilerinin üzerinde. Üretici fiyatlarında nisanda 4.34 artış yaşanırken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 35.17 seviyesine çıktı.

Her ne kadar Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu mayısla birlikte enflasyonda düşüş beklendiğini belirtse de üretici enflasyonundaki bu yüksek seyir kur geçişkenliği etkisinin tüketici enflasyonunda belirleyici olmaya devam edeceğini gösteriyor. Mart ortasında Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle beraber dolar/TL’de sert hareketler yaşanmış ve TL’deki değer kaybı yüzde 12’yı bulmuştu. Analistler kur geçişkenliğinin yanı sıra bozulan fiyatlama davranışlarının da enflasyonu tehdit etmeye devam ettiğini vurguluyor.



Yeni yorum ekle