İsmail Haniye Seçimlere İlişkin Konuştu: Kudüs'ten Asla Ayrılmayacağız

Ct, 01/05/2021 - 09:49

Hamas Hareketinin Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Haniye, Filistin gençliği ile Siyonist ordu arasındaki çatışmaya atıfta bulunarak, bu çatışmanın, halk ve İslam Ümmetinin Filistin’i kurtarma savaşı olduğunu söyledi.

Welayet News  - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Filistin ve işgal altındaki Kudüs'teki gelişmelere değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Filistin halkı, Kudüs Savaşı'nın herkesin savaşı olduğunu ve amacının Filistin'in kurtuluşu ve yerlerinden edilenlerin bu topraklara geri dönmesi olduğunu göstermek için Mukaddes Kudüs'ü savunmak adına her yerde ayağa kalktı.

Kudüs sakinleri, Filistin halkının hiçbir koşulda Kudüs'ten mahrum kalmayacağını kanıtladılar ve Filistin meselesini gerçek konumuna geri getirerek, bu milletin haklarını talep edebileceğini ve Kudüs ve Mescid-i Aksa’yı koruyabileceklerini gösterdiler.’

İsmail Haniye aynı zamanda, Kudüs'teki kardeşleriyle omuz omuza duran Batı Şeria ve 1948’de işgal edilen topraklardaki ve Filistin dışındaki sakinleri ve Mukaddes Kudüs'ü savunmak için her zaman meydanda olan kuşatma altındaki Gazze sakinlerini selamladı.

İsmail Haniye konuşmasının başka bir bölümünde, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın seçimleri erteleme kararına atıfta bulunarak, bunu ikna edici bulmadığını belirtti ve şunları söyledi: ‘Kahire'de, karşılaşılan zorluklara rağmen Kudüs'te seçim yapılması gerektiğini vurguladık.

Aylar önce milli birlik yoluna bir yaklaşım ve felsefeyle başladık ve seçim yapmak da bu yaklaşımın ve felsefenin bir parçasıydı.

Bölünmelerin ve iç çatışmaların sona erdirilmesi ve tüm Filistin kurumlarında (Kurtuluş Örgütü, Yasama Meclisi, hükümet ve cumhurbaşkanlığı) ulusal ortaklıklar kurulması gerektiğini belirttik ve Filistin meselesinin önündeki engellerle mücadele etmek için ulusal bir yaklaşım üzerinde anlaşma sağlanması gerektiğini vurguluyoruz.

En üst düzeyde ulusal sorumluluğu kabul ederek, el Fetih hareketindeki kardeşlerimizin, iç çekişmeyi sona erdirmek ve bunun etkilerini ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için görüşmeler başlamadan önce seçim yapılması teklifini kabul ettik.

Yasama Meclisi, Özyönetim Başkanlığı ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı olarak yapılması şartımızdan vazgeçtik ve seçimlerin arka arkaya üç aşamada yapılmasını kabul ettik.

Altı ay içinde seçimlerin yapılabilmesi için İstanbul ve Kahire'de kararlaştırılan yol haritası çerçevesinde seçim aşamasına gelinmesinin önündeki engelleri her zaman kaldırmaya çalıştık.

Hamas ve el Fetih'in ve tüm Filistinli grupların siyasi iradesi ve halkın oy sandıklarında liderlerini değiştirme ve seçme ve bölünmelere son verme isteği ve iradesi göz önüne alındığında iyi ve olumlu aşamalara geldik.

Mevcut sorunların bir kısmını çözmemize yardımcı olan bazı dost ülkelerin işbirliğiyle bu aşamaya geldik. Her üç seçimin de zamanında yapılması konusunda ısrar etmeye devam ediyoruz.

Seçimlerin plana göre gitmesini bekliyorduk ama maalesef bu ikna edici olmayan nedenlerle olmadı.’

İsmail Haniye'nin konuşması, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin Yasama Meclisi seçimlerinin ertelendiğini açıklamasından saatler sonra geldi.

Hamas Hareketi, Mahmud Abbas'ın dün geceki kararına ilk tepkisinde hiçbir bahane ile seçimlerin ertelenmesini kabul etmeyeceğini açıkladı.

Hamas, bu ertelemeyi ulusal uzlaşmaya karşı bir "darbe" olarak nitelendirdi.

İsmail Haniye konuşmasının devamında şunları söyledi: ‘Kahire görüşmelerinde Siyonist rejimin Kudüs'te seçimlere izin vermeyeceğini biliyorduk. Ancak tüm Filistinli gruplar ve görüşmelerde bulunanlar, bu savaşı yapacağımızı ve Kudüs'ün ulusal bir savaş ve siyasi bir çatışma olduğunu ve tüm engeller ve sorunlara rağmen bu şehirde seçimleri yapacağımızı vurguladılar.

Bizler Hamas hareketinde seçimlerin Kudüs'te yapılması gerektiğini vurguluyoruz. Kudüs olmadan hiçbir şey bizim için bir anlam ifade etmiyor, hatta gelecekteki Filistin devleti bile. Kudüssüz Filistin'in kurtuluşu da anlamsızdır. Seçimleri Kudüs'te yapmalıyız ve fırsat hala kaybedilmemiştir, Kudüs halkı haklarını Siyonist düşmandan alabilirler.’

İsmail Haniye, Siyonist rejimin taleplerinin uygulanmasının ve bu rejimin şartlarının Abu Mazen tarafından kabul edilmesinin, Filistin Yönetimi ile aralarındaki görüş ayrılığının nedeni olduğunu belirtti ve şunları vurguladı: ‘Ne el Fetih'le ne de başka herhangi bir tarafla seçimlerin Kudüs'te yapılması konusunda bir anlaşmazlık yaşıyoruz, Ebu Mazen ile anlaşmadığımız konu, kararlarımızı bu rejimin isteklerine bağlamamamız ve ona boyun eğmememiz gerektiği hususundadır.’

İsmail Haniye, “Filistin halkının bu şehirde seçim yapma hakkını gerçekleştirmek için Kudüs'te kapsamlı ve ulusal bir savaşa girmekte her zaman ısrar ettik” diyerek, Ebu Mazen ile bu konuda gerçekleştirdiği son telefon görüşmesine değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Ebu Mazen ile son görüşmemizde ona Kudüs savaşında birlik olduğumuzu ve hepimizin Kudüs'te seçim yapmaya kararlı olduğumuzu söyledim.

Ona, Siyonist rejim Kudüs'teki seçimleri engellediği takdirde, oy sandıklarını Mescid-i Aksa ve Kıyamet Kilisesi alanlarına koyacağımızı ve eğer bu rejim bastırma girişiminde bulunursa siyasi bir savaşa girmek zorunda kalacağımızı söyledim. Tüm dünya bu rejimin zorbalık ve baskı politikasına ve Filistin halkına yönelik saldırılara şahit olsun.

Hiç ikna edici olmayan nedenlerle, seçimleri erteleme kararı alındı ​​ve seçimlerle ilgili karar, Siyonist rejimin mutabakatına ve Oslo Anlaşması protokollerine bağlı olduğu sürece, seçimi ertelemek, onu iptal etmek anlamına gelecektir.

Ramallah toplantısında, seçimleri erteleme kararının değil, seçimlerin düzenlenme mekanizmalarının görüşülmesi gerektiğini vurguladık. 

Hamas, Filistin halkının hiçbir hakkından taviz vermeyecektir. Ulusal birliğe giden yol seçimlerle sınırlı değildir. Biz tek bir liderlik, halk direnişi ve tüm Filistin siyasi sistemine katılım üzerinde anlaştık. Hamas, 7 milyon Filistinli mültecinin geri dönüş hakkını ortadan kaldırmaya çalışan uluslararası toplumun emriyle seçim yapılması karşısında Filistin halkının hiçbir hakkından taviz vermeyecektir.

Seçimlerin ertelenmesi, durumu karmaşıklaştırıyor ve iç anlaşmazlıkların kapsamını genişletiyor. Bir sonraki aşamayı nasıl yöneteceğimizi tartışmak için tüm grupların ve hareketlerin katılımıyla kapsamlı bir ulusal toplantı çağrısında bulunuyoruz ve seçimlerin 22 Mayıs'ta yapılabileceğine hala inanıyoruz.’ İsmail Haniye, Siyonistleri, Filistinli gençlere yönelik yeni bir saldırı turu ve bu rejimin Ramazan Ayının 28 ‘inde Mescid-i Aksa’ya saldırı tehdidi konusunda uyardı ve şunları söyledi: ‘Siyonistleri ateşle oynamamaları konusunda uyarıyoruz ve bu "katliamı" asla kabul etmeyeceğiz ve bu savaşta Filistinlileri Kudüs'te yalnız bırakmayacağız.’

Haniye, Filistin halkına hitaben şunları söyledi: ‘Gazze'deki, Batı Şeria'daki, 1948’de işgal edilen topraklardaki ve Filistin dışındaki tüm Filistinlilere, hepimizin üzerine düşeni yapıp Kudüs'ü desteklememiz ve bu savaşı kazanmamız gerektiğini söylüyoruz.’



Yeni yorum ekle