ABD: Batı Asya'daki Asıl Rakibimiz İran

Cu, 30/04/2021 - 10:58

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı Başkanı Perşembe günü yaptığı toplantıda, İran'ın, Washington'un Batı Asya bölgesindeki çıkarlarına meydan okuyan ana hükümet unsuru olduğunu söyledi.

Welayet  News  - ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı Başkanı Scott D. Berrier Senato Silahlı Hizmetler Komitesine şunları söyledi:

‘İran, gelişmiş askeri yetenekleri, geniş vekalet ağı ve ABD ve müttefiklerine karşı askeri güç kullanma isteği nedeniyle ABD’nin Orta Doğu'daki çıkarlarına meydan okuyan büyük bir hükümettir.

Öyle görünüyor ki, İran'ın ulusal güvenlik stratejisinin amacı, ruhaniyet yönetiminin devamını sağlamak, iç istikrarı korumak, egemen bölgesel güç olarak konumunu güçlendirmek ve ekonomik refahı sağlamaktır.

Tahran bir dizi diplomatik, askeri ve güvenlik yeteneği kullanıyor.

İran, hedeflerine ulaşmak için konvansiyonel güçlerden yararlanıyor ve böylece düşmanlarına ağır maliyetler yükleyebiliyor.

İran, bazı ekonomik stratejiler uygulayarak Washington'un uyguladığı yaptırımları aşmaya çalışıyor.

Irak ve Suriye'deki çatışma değiştikçe İran, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Suudi Arabistan'la mücadele seçeneklerini ve stratejik derinliğini korumak için ortaklarını ve müttefiklerini güçlendirmeye odaklanıyor.

Tahran, ilişkilerini bölgedeki ABD varlığına meydan okumak için kullandı. Tahran, Arap-İsrail ilişkilerinin normalleşmesini raydan çıkarmaya çalışıyor.’

Amerikalı bu yetkilinin açıklamaları, ABD Merkez Komutanlığı CENTCOM terör örgütü başkanı Kenneth Frank McKenzie'nin birkaç gün önce İran’ın insansız hava araçlarının gücünü itiraf etmesi üzerine geldi.

McKenzie şunları söyledi: ‘İran'ın keşif ve saldırı için küçük ve orta boy insansız hava araçlarını yaygın şekilde kullanması, Kore Savaşı'ndan bu yana ilk kez tam bir hava üstünlüğü olmadan operasyonda bulunmamıza neden oldu.’

Kenneth Frank McKenzie, İran'ın insansız hava aracı gücü konusunda uyardı ve şu açıklamalarda bulundu: ‘Bölgedeki insansız hava aracı sistemlerini tanımlamak ve yenmek için bir ağ yeteneği oluşturup dağıtamazsak, üstünlük saldırıda bulunanların olacaktır.’

CENTCOM Başkanı, İran'ın, ABD’nin bölgedeki askerleri ve müttefikleri için günlük bir tehdit olduğunu iddia ederek Orta Doğu'daki ABD askeri üstünlüğünün azalmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Bu, McKenzie'nin İran'ın savunma yetenekleriyle ilgili endişelerini dile getirdiği ilk açıklama değildir. Kenneth Frank McKenzie daha önce, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı General Hacı Kasım Süleymani’nin korkakça ve suikast düzenlenerek şehit edilmesinin ardından İran'ın misillemesinden korkarak, "Bunu pratik olarak yapacakları konusunda hala bir tehlike olduğunu düşünüyorum” dedi.

McKenzie, Yemen Silahlı Kuvvetleri ve halk güçlerinin askeri gücü hakkında da konuştu ve sadece Ocak 2021'den beri işgalci Suudi koalisyonunun hedeflerine karşı balistik füzeler, seyir füzeleri ve İHA'lar kullanılarak 150'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiklerini söyledi.

McKenzie, ABD'li milletvekillerinin Afganistan'dan asker çekmenin tehlikeleri konusundaki endişelerine yanıt olarak, ABD kuvvetlerinin kendilerini Taliban’ın saldırılarına karşı savunmaya tamamen hazır olduklarını söyledi.

Ancak Kenneth Frank McKenzie, ülkeyi terk ettikten sonra Afganistan'daki teröristleri hedef almanın çok daha zor olacağı konusunda uyardı ve askeri müteahhitler de dahil olmak üzere tüm ABD birliklerinin önümüzdeki birkaç ay içinde Afganistan'ı terk edeceğini söyledi.

Tags: 


Yeni yorum ekle