ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler İran'a karşı en büyük yaptırım paketini açıkladı

Per, 22/04/2021 - 12:49

ABD medyasının bildirdiğine göre, ABD Kongresindeki Cumhuriyetçiler, tarihin en büyük İran yaptırımları olarak tanımladıkları paketi Çarşamba günü açıkladı.

Welayet News  - ABD merkezli Washington Free Beacon, tasarıyı, Biden yönetiminin Tahran ile olan diplomasisini engellemeye yönelik büyük ölçüde sembolik bir hareket olarak nitelendirdi.

Maksimum Basınç Yasası olarak adlandırılan yasa, Trump yönetiminin İran'a yönelik sert yaptırım kampanyasını resmen kodlayacak ve Biden yönetimini, İran ile herhangi bir yenilenmiş nükleer anlaşmayı onaylanmadan önce gözden geçirilmek üzere Kongre'ye sunmaya zorlayacak.

Free Beacon, bu "sembolik hareketin" ABD Başkanı Joe Biden'ın yaptırımların olası kaldırılması konusunda İran'la diplomasi önünde bir engel teşkil edeceğini bildirdi.

Tasarı, Cumhuriyetçi Çalışmalar Komitesi'nin himayesinde, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun da katıldığı Kongrede bir basın toplantısı sırasında açıklandı.

Meclis Silahlı Hizmetler Komitesi üyesi Pompeo ve Cumhuriyetçi milletvekili Jim Banks, tasarının Beyaz Saray ve İran'a Kongre'nin herhangi bir anlaşmaya uymayacağına dair bir mesaj gönderdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Viyana görüşmelerini, 'pratik ve sistematik' olarak nitelendirdi.

Nükleer Anlaşma'dan tek taraflı olarak çekilmesinden ve Nükleer Anlaşma'nın Avrupalı ​​üye devletlerinin yükümlülüklerini yerine getirememesinden bir yıl sonra, Mayıs 2019'da, İran İslam Cumhuriyeti anlaşma kapsamında yükümlülüklerini beş adımda azalttı.

Tahran, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için İran nükleer anlaşmasının kalan imzacıları olan Çin, Rusya ve İngiltere, Almanya ve Fransa'nın üç büyük Avrupa ülkesiyle görüşmelerde bulunuyor. İran, İran milletine karşı Trump döneminden kalan yasadışı yaptırımları sürdüren Washington ile doğrudan görüşmeyi reddettiği için ABD mevcut değil. ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık kampanyası sırasında verdiği erken vaatlere rağmen, ülkesini şu ana kadar anlaşmaya geri döndürmedi. Bunu yaparak, Biden yönetimi Trump yönetiminin ayak izlerini takip ediyor ve nükleer anlaşmayı ihlal ederek İran'a yönelik yasadışı yaptırımlara bağlı kalmaya devam ediyor. Washington, İran tarafından şiddetle reddedilen yaptırımlara geri dönmek için gayri meşru koşullar belirledi.

İran İslam Cumhuriyeti, tüm yaptırımların kaldırılması ve bu anlaşmanın diğer taraflarının Nükleer Anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde ve de nükleer anlaşmanın kendi çıkarlarına fayda sağlayacak şekilde tam olarak uygulanması halinde anlaşmaya döneceğini defalarca bildirmişti. 



Yeni yorum ekle