Aden'de BAE Kamplarında Anlaşmazlık

Çar, 21/04/2021 - 12:36

Yemenli bir haber sitesi, BAE’nin Aden’de Meclis-i İntikali olarak adlandırılan grubunda bölünmeler olduğunu ve bu grup içindeki liderler arasında hesaplaşmaların gerçekleştiğini ve onlardan bazılarının Riyad tarafından kendi taraflarına çekildiğini bildirdi.

Welayet News  - Aden'de kimliği belirsiz silahlı kişiler, Geçiş Konseyi'nin lideri ve BAE'ye bağlı ed-Dali hareketinin komutanı olan Aydarus ez-Zubeydi’ye yakın bir askeri kaçırdı. Bu eylem, Suudi Arabistan’a yakın Ya’ifi hareketi komutanının erkek kardeşinin Geçiş Meclisinde kaçırılmasından sadece iki gün sonra gerçekleşti. Bu da grubun parçalanacağına ve iki grubun ayrılacağına dair spekülasyonları güçlendirdi.

El-Haber el-Yemeni haber sitesi konuyla ilgili olarak şunları yazdı: ‘Yerel kaynaklar, Hizam el-Emni (güvenlik kemeri) güçlerinin Aden'de bulunan Hadid Dağı'ndaki el-Zübeydi üssünün komutanı Tuğgeneral Ebu Tahir el-Bişi'nin koruması Naim el-Azani'yi kaçırdığını bildirdi. El-Azani'nin kaçırılma nedenleri henüz bilinmemekle birlikte, olayın zamanlamasına ilişkin yapılan bir inceleme, bunun Geçici Meclisi ve onun sütunlarındaki hesaplaşma bağlamında gerçekleştirildiğini göstermektedir.

Rapora göre, el-Azani, Hizam el-Emni komutanı ve Geçiş Meclisi yönetim kurulu üyesi "Abdurrahman Şeyh el-Ya'ifi" nin kardeşinin kaçırılmasından sadece iki gün sonra kaçırıldı. Abdurrahman Şeyh el-Ya’ifi, Suudi Arabistan'ın Riyad görüşmeleri sırasında kendi tarafına çekebildiği ve Aden'e dönmesine izin verdiği BAE merkezli Geçiş Meclisi'nin önde gelen güçlerinden biridir. Bu izin "Hani bin Barik", "Aydarus ez-Zübeydi" ve "Ahmed bin Barik" gibi diğer kişilere verilmemiştir.

El-Azani, Hizam el-Emni'nin, Dar Sad polis karakoluna düzenlediği saldırıyla eş zamanlı olarak kaçırılmıştır.

Bu eylemler, Geçiş Meclisi'ndeki hareketler arasında yeni ihtilafların ve Aden’in tamamen çöküşünün başlangıcı olabilir.’

Geçiş Konseyi, BAE himayesinde 11 Mayıs 2017'de Yemen’in güneyinde kurulan ve güney Yemen’deki siyasi aktivist Aydarus ez Zübeydi tarafından yönetilen siyasi-militan bir gruptur.

Geçiş Meclisi güçleri ve istifa eden Yemen hükümeti (Suudi Arabistan destekli), Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasında, Riyad Anlaşması olarak bilinen bir barış antlaşması imzalanana kadar her zaman çatışma halindeydi. (Güney Yemen'deki çatışmayı durduramayan kırılgan bir anlaşma)

Mansur Hadi’nin yeni hükümeti, uzun süren bir anlaşmazlığın ardından 19 Aralık 2020’de Riyad'da Güney Geçiş Konseyi ile Yemen’in istifa eden Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur Hadi hükümeti arasında 5 Kasım 2019’da imzalanan Riyad Anlaşması doğrultusunda kuruldu. Bu hükümetin üyeleri Riyad anlaşmasını uygulamak için 30 Aralık 2020'de Aden'e döndüler, ancak Güney Geçiş Konseyi güçleri hala şehrin kontrolünü elinde tutuyorlar ve şehirdeki hizmet ve sosyal durum kötü durumdadır.

Abu Dabi ile Riyad’ın vekilleri arasında Aden'de devam eden çatışma nedeniyle Suudilerin bu eyalete doğrudan müdahale etmekten başka seçeneği yok ve bu nedenle birkaç ay önce bu eyaletteki denklemi bozmak için Aden'e daha fazla asker gönderdiler. 

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti tarafından Aden valisi olarak seçilen "Tarık Selam" geçen Şubat ayında bu eyalete daha fazla Suudi askerinin geldiğini duyurarak, bu eylemin amacının Suudi Arabistan'ın askeri varlığını güçlendirmek, Geçiş Konseyindekindeki hatta istifa eden Yemen hükümetindeki araçlarını ortadan kaldırarak mevcut denklemi kırmak ve Afaşi milislerinin (Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in yeğeni Tarık El Afaş'a bağlı güçlere atıfta bulunarak) ve IŞİD'in rolü güçlendirmek olduğunu söyledi. 



Yeni yorum ekle