Biden İran Yaptırımları Kaldıramaz!

Pt, 19/04/2021 - 16:09

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski sözcüsü Morgan Ortagus , İran'ın nükleer programıyla ilgili olmayan yaptırımları kaldırması halinde Başkan Joe Biden'in neler beklediğini açıkladı.

Welayet News  - El-Arabiya televizyonuna demeç veren ABD eski dışişleri bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, yaptığı açıklamada, eski başkan Donald Trump'ın hukuki meseleler temelinde İran'a yönelik birtakım yaptırım kararları aldığını, Biden'in bu kararları yok sayamayacağını ileri sürdü.  Biden'in İran üzerindeki yaptırımları kaldırmaya karar vermesi halinde Kongre'nin muhalefetine boyun eğeceğini belirtti.

İran Merkez Bankası ve ulusal petrol şirketlerine yönelik yaptırımların bir kısmının siyasallaştığını ve bu nedenle siyasi olarak tersine çevrilmesinin de mümkün olduğunun belirtildiği raporlarla ilgili olarak şöyle dedi:

Yaptırımlar Amerika Birleşik Devletleri tarafından sınıflandırıldığında veya uygulandığında, bunlar büyük ölçüde yasal belgelere dayanmaktadır, bu nedenle Başkan Trump veya Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bir dizi güçlü yasal gerekçeye dayanmadan yaptırım uygulamayacaktır.

Biden'in yaptırımları kaldırması durumunda kongrede geniş muhalefetle karşılaşacağını kaydeden Ortagus, yaptırımların birçoğunun Trump döneminde İran'a yönelik uygulandığını ve bunların birçoğunun nükleer faaliyetlerle ilgili olmadığını belirtti.

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus, Joe Biden yaptırımları kaldırmaya karar verirse, yaptırım konusunun İran'ın nükleer programıyla ilgili olmadığını, daha çok insan hakları ihlalleri, terörizme destek ve cumhurbaşkanlığına müdahale ile ilgili olduğunu vurguladı.

ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların sayısının 1500'den fazla olması ve terörizme destek ve ABD seçimlerine müdahale, insan hakları ve İran'ın nükleer programının ihlali gibi birkaç farklı konuyla ilgili olması dikkat çekicidir.



Yeni yorum ekle