Amerika'da Şiddet Büyüyor

Pa, 18/04/2021 - 10:38

Son haftalarda,  Amerika genelinde ilahlı şiddet olaylarının artması ile bu ülkede silah taşıma ve satışının serbest olması hususundaki tartışmalar da büyüdü.

Welayet News  - Amerika başkanı Joe Biden, Cuma akşamı yayımladığı bildiride, İndianapolis'teki ölümle sonuçlanan silahlı saldırı olayını kınayarak, "Günlük olarak birçok kişi silahlı şiddet olayları sonucu hayatlarını kaybediyor. Biz yapabiliriz ve buna karşı daha fazla girişimde bulunabiliriz ve hayatları kurtarabiliriz." dedi. Biden yaptığı itirafta, silahlı şiddetin Amerika'da epidemi olduğunu fakat bunu kabul etmemek gerektiğini de belirtti.

 

Biden ayrıca Kongre'den silah satışını kontrol etmek ve kısıtlamak için de yeni yasa çıkarmasını istedi.  Bu bildiri,  İndianapolis'teki FedEx şirketi binasında 8 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan silahlı saldırı olayının ardından yayımlandı.

 Son haftalarda,  Amerika genelinde ilahlı şiddet olaylarının artması ile bu ülkede silah taşıma ve satışının serbest olması hususundaki tartışmalar da büyüdü.

Bu bağlamda baş gösteren şiddet olaylarında birçok kişi hayatını kaybetmiştir. Öyle ki Joe Biden bile tepki gösterme mecburiyetinde kalmıştır. Gerçekte Amerika'daki silahlı şiddet konusu, sürekli ve günden güne artmakta olan çetrefilli bir duruma dönüşmüştür. 

Yayımlanan istatistiklere göre Amerika'da 2020 yılında yaklaşık 20 bin kişi atılan kurşunlar sonucu hayatlarını kaybederken 40 bin kişi de yaralanmıştır.   2021 yılının başından itibaren şimdiye dek 4 bin 127 kişi silahlı saldırılar sonucu hayatlarını kaybetmişlerdir.  İstatistiksel analizler ise dünya nüfusunun yüzde 5'inin Amerika'da yaşamasına rağmen dünya genelindeki silahlı şiddet saldırılarının yüzde 31'inin burada yaşandığını gösteriyor.

Amerika'daki silahlı şiddet doğrudan silah almak ve taşımak serbestliği ile ilişkilidir.  Amerika'da silah taşıma ve satın alma özgürlüğü, silahlı şiddet eylemlerinin artmasına ve kitlesel cinayetlerin yaşanmasına neden olmuştur. Bu doğrultuda ara sıra depresyonlar, bunalımlar, ailevi veya mesleki sorunlardan ve hatta bilgisayar oyunlarından etkilenen silahlı kişiler, diğerlerini katlediyor. 

 Tabii bu tür kitlesel cinayetlerin yanı sıra mafyanın cinayetleri ve uyuşturucu kaçakçılığı da Amerika'da ateşli silah ile adam öldürme ve cinayet rakamlarını arttırmıştır.

 Bu durum ise Amerika'da silahlı şiddet ile mücadeleyi epey zorlaştırıyor. Buna ilaveten Amerika anayasasının ikinci ek yasasına göre silaha sahip olma hakkı garanti altına alınmıştır. Bu bağlamda birçok silah satın alınma ve taşıma serbestliği taraftarı, silaha sahip olmaya yönelik kısıtlayıcı yasaların,  temel haklarının ihlali olduğunu savunuyor.

 Bu bağlamda Demokratlar Amerikalıların silaha erişimini kısıtlanmasını istiyorlar.  Ancak Cumhuriyetçiler bu girişime karşı çıkarak bunun anayasaya aykırı olduğunu belirtiyorlar. 

Amerika başkanı Joe Biden de 8 Mart 2021 günü yardımcısı Kamala Harris ile beraber silahlı şiddete karşı yaptığı konuşmada Amerika'da silahlı saldırılar ve şiddet ile mücadele kapsamında 6 başkanlık talimatı verdiğini açıkladı ve Kongre'den ülkede silah taşımaya yönelik kısıtlayıcı yasalar uygulamasını istedi. 

Buna rağmen Biden'in pratikte silah satışı ve taşınması alanında ciddi ve büyük bir adım atmayacağı söylenmektedir. Genellikle otomatik silahlar olan bu silahlar ise peş peşe sayısız kurşun atma özelliğine sahipler ve bu yüzden de birçok hayat kaybına da yol açabilirler.  

Tags: 


Yeni yorum ekle