AB'nin İran'a Karşı Yeni Yaptırımları

Çar, 14/04/2021 - 20:00

Avrupa Birliği Konseyi 12 Nisan günü 8 İranlı kişi ve üç kurumu insan hakları ihlalleri bahanesi ile İran karşıtı yaptırım listesine aldı.

Welayet News  - Bu konsey ayrıca İran'a karşı girişimlerini hem de sözde insan hakları ihlalleri yüzünden 13 Nisan 2022'ye kadar uzattı. İran İslam Cumhuriyeti devrim muhafızları ordusu komutanı Tuğgeneral Hüseyin Selami ve birkaç üst düzey askeri komutan Avrupa Birliğinin insan hakları ihlalleri bahanesi ile uyguladığı yaptırımların hedefi oldu.

Avrupa Birliği şu açıklamalarda da bulundu: "  Bu yaptırımlar,  Avrupa Birliğine girme yasağı ve anılan kişilerin Avrupa'daki mal varlıklarına el koyulmasını kapsamaktadır. "

Bu yaptırımlar ilk olarak 2011 yılında uygulandı. Her yıl ise  Avrupalıların iddialarına göre uzatılmaktadır. Halihazırda  yeni yaptırımların uygulanmasından dolayı,  89 kişi ve 4 kurum da Avrupa Birliği listesine alınmıştır.

Görünen o ki  Avrupa Birliğinin  İran'a karşı yaptırım kararı özellikle de mevcut durumda  Batı'nın İran'a karşı baskı siyaseti çerçevesinde değerlendirilmelidir.   Avrupalılar  Amerika'da yeni başkan Joe Biden'in Ocak 2021'de işbaşına gelmesinin ardından   ve onun Trans Atlantik ilişkilerinin yeni bir başlangıçla baştan dizayn edileceği sözlerine güvenerek   Washington'a paralel hareket ederek İran'a karşı koymaya çalıştı. Bu bağlamda özellikle de İran ile ilgili olan BERCAM nükleer anlaşması,  füze kabiliyeti ve bölgesel siyasetleri alanında Washington'a uyumlu hareket etmeye başladı.

 Avrupa Birliği ve Avrupa Troykası  son üç ayda  yaşanan BERCAM nükleer anlaşması çerçevesindeki gelişmelerde de iyi polis ve kötü polis rolünü eş zamanlı olarak ifa etmeye çalışmıştır.  Onlar bir yandan  BERCAM nükleer anlaşmasını istediklerini belirtiyor bir yandan da  tehditvari ve aşırı talep bir yaklaşım sergiliyor.

Avrupa Birliği eski dış siyaset sorumlusu Cathrine Ashton ise şöyle diyor: "  Biden  BERCAM nükleer anlaşmasını son anlaşma olarak değil öncelikli anlaşma olarak görmelidir. "

 Biden hükümetine paralel olarak yaklaşımlarını belirleyen 4+1 grubu ülkeleri,  Washington'un istekleri doğrultusunda  Tahran'ı Amerika'nın şartlarına boyun eğdirmeye ve  BERCAM  nükleer anlaşması üyeleri ve Amerika arasında gayrı resmi oturuma mecbur bırakmaya çalışmaktadır.

Bu arada, BERCAM nükleer anlaşmasının kritik bir noktada olduğu bir dönemde İran'a yönelik yeni AB yaptırımları açıklandı. BERCAM tarafları, Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonunun bir sonraki toplantısının önümüzdeki hafta Viyana'da Yardımcılar düzeyinde ve  ardından da uzman grupları toplantısının teknik ve özel istişareler çerçevesinde düzenlenmesini bildirmişlerdir. Bu  uzmanların toplantısında yaptırımların kaldırılması ve anlaşmanın canlandırılması  için nükleer tedbirler görüşülecektir.

 Siyonist rejimin Natanz nükleer tesisindeki sabotajı yani tesiste çalışan santrifüjlere zarar vermek için elektriğin kesilmesi , Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Pazar günü işgal altındaki topraklar ziyareti ve İran karşıtı tavrı ile yaptırımların açıklanması Avrupa Birliği'nin Pazartesi günü İran'a uyguladığı yeni yaptırımlar ortak bir plana işaret ediyor.

Bu girişimler, Washington'un yoğunlaşan siyasi baskı ve Tahran'a BERCAM'a dönüş talebi kabul ettirme konusundaki psikolojik ve algı savaşı ile birleştiğinde, Brüksel, Washington ve Tel Aviv arasında İran üzerindeki baskıyı yoğunlaştırmak ve Tahran'ı imkanlarından mahrum etmek için uyumlu bir planı gösteriyor.  Bu gelişmelere tepki olarak İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Amerikalıların ne yaptırımların ne de sabotajın kendilerine müzakere imkanı sağlayamayacağını ve bu eylemlerin durumu kendileri için daha da zorlaştıracağını bilmeleri gerektiğini vurguladı.



Yeni yorum ekle