Lavrov: 'ABD Yasal Sınırlarının Dışında Yetki Kullanımına Son Vermeli'

Sa, 13/04/2021 - 15:42

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Tahran’da Muhammed Cevad Zarif ile ortak basın toplantısındaydı. Lavrov, “ABD’nin KOEP’i  uygulamaya tam anlamıyla dönüş yapması gerektiğini söylerken, doğrudan İran’a karşı getirilen yasadışı yaptırımların yanı sıra İran’la işbirliği yaptıkları gerekçesiyle yabancı şirketlere uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması gerektiğini de kastediyoruz.” dedi.

Welayet News  - Lavrov, “Amerikalılar bunu yapmazlarsa, korkunç sonuçları olabilecek tehlikeli bir durumla karşı karşıya gelebilirler. Nükleer Anlaşma'yı korumanın yolu, iki tarafın da tamamen ve tartışmasız bir şekilde anlaşmaya geri dönmesidir. ” diye belirtti.

Lavrov, ABD’de sınırları dışında yetki kullanmaya yönelik bir tutumun gözlemlendiğini belirtti ve “Yasal sınırların dışında yetki kullanma girişimlerine son verilmeli.” dedi.

KOEP’in muhafaza edilmesini umduğunu belirten Lavrov, ABD gerekli adımları atarsa İran’ın derhal anlaşmanın tam manasıyla uygulanmasından yana hareket etmeye hazır olduğunu ifade ederek, “ Bu konuda İran tarafının moralini olumlu görüyoruz. ” diye konuştu.

AB’nin İran’a uyguladığı son yaptırımları da eleştiren Lavrov, nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeler sürerken böyle bir adım atılmasının soru işaretleri yarattığını söyledi: "AB’de bir koordinasyon eksikliği varsa, sol elin yaptığını sağ el bilmiyorsa, bu talihsizlik. Eğer bu karar Viyana’da KOEP’i kurtarmaya yönelik görüşmeler devam ederken kasıtlı olarak alındıysa, bu talihsizlik değil, suçtan daha kötü bir hata. Süreci baltalamaya yönelik her türlü girişimi kınıyoruz Avrupalı meslektaşlarımızın bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunu anlamasını ve görüşmelerin aksamasına izin vermemek için tedbirler almasını umuyorum."

‘Sizi temin ederim ki, yakında daha gelişmiş uranyum zenginleştirme santrifüjleri Natanz tesisine yerleştirilecek.’

Zarif, Sputnik V aşısına dair konuştuktan sonra Natanz’daki terör olayına değindi,"İsrail, saldırıyla İran'ın nükleer görüşmelerdeki elini zayıflatacağını düşünüyorsa çok kötü bir kumar oynadı. Aksine bu, konumumuzu güçlendirecek. Sizi temin ederim ki, yakında daha gelişmiş uranyum zenginleştirme santrifüjleri Natanz tesisine yerleştirilecek."

İşbirliği Görüşmeleri

Lavrov, 'Bugün İranlı mevkidaşımla güzel görüşmeler yaptım ve taraflar arasındaki görüşmeler dostane ve güven dolu bir atmosferde yapıldı. Taraflar arasında karşılıklı saygı istiyoruz. Ayrıca iki ülke arasındaki siyasi diyaloglar bu toplantıda çok anlamlıydı. Ulaşım, idare ve kültürel konularda ikili işbirliği konusunda güzel görüşmeler yaptık ve iki ülke arasında bir kültür anlaşması imzalandı' dedi.



Yeni yorum ekle