İran ile Çin Arasında Kapsamlı İşbirliği

Cu, 09/04/2021 - 13:47

İran İslami Şura Meclisi Başkanlığı üyesi ve İran-Çin Dostluk Grubu başkanı Ahmed Emirabadi Ferahani,  dün Parstoday’e bir röportaj verdi.

Welayet News  - Röportajda; ''İran-Çin işbirliğinin 25 yıllık stratejik belgesi tamamen kazan-kazan niteliğindedir ve işbirliği ve yatırım için yol haritasını göstermektedir'' dedi.

Emirabadi Ferahani, bu belgede Çinlilerin İran'da yatırım yapmak istediği demiryolları, karayolları, limanlar gibi çeşitli konuların yer aldığını ve bunun için de iki taraf arasında bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini söyledi.

İranlı yetkili, İran meclis üyelerinin bu belgeyi tam olarak incelediklerini ve belgede ulusal çıkarlara ve İran halkına aykırı hiçbir şey gözlemlenmediğini söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti ve Çin 2015 yılında kapsamlı bir ortak stratejik bildiri yayınladı ve iki taraf kapsamlı bir işbirliği programı sonuçlandırmaya karar verdi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif  ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Ei, istişareler ve müzakerelerin ardından 27 Mart 2021'de Tahran'da "İran İslam Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında Kapsamlı Bir İşbirliği Belgesi" imzaladı.

Parstoday

Tags: 


Yeni yorum ekle