Irak'ın Yabancı Güçlere İhtiyacı Yok

Cu, 09/04/2021 - 13:42

Ulusal Hikmet Hareketi Liderinin ve Nasr Koalisyonu Başkanının Bağdat-Washington stratejik görüşmelerine ilişkin açıklamalarıyla eş zamanlı olarak Asaib-i Ehli Hak Hareketi, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Welayet News  - Eski Irak Başbakanı Haydar el İbadi liderliğindeki Nasr parlamento koalisyonu yaptığı açıklamada, Irak ile ABD arasındaki üçüncü tur stratejik görüşmelerin sonuçlarını memnuniyetle karşıladı.

Bu koalisyon konuyla ilgi olarak, bu görüşmelerin Irak'taki ABD askerlerinin durumunu belirlediğini ve onların görevini eğitim ve danışmanlıkla sınırladığını söyledi.

Bu parlamento koalisyonu, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi için bir tarih belirlemek üzere teknik bir anlaşmanın uygulanması çağrısında da bulundu.

Nasr Koalisyonunun açıklamasında, Irak hükümetinin Irak'ın çıkarlarını ve egemenliğini dikkate alan tutum ve politikaları desteklendi.

Ammar Hekim'in Bağdat-Washington stratejik görüşmeleri hakkındaki açıklaması

Irak Ulusal Hikmet Hareketi Başkanı Ammar Hekim, twitter mesajında, ABD-Irak stratejik görüşmelerine değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Irak ve ABD arasındaki stratejik görüşmelerin olumlu sonucu, Irak müzakere ekibinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğini planlamadaki becerisini, milliyetçiliğini ve profesyonelliğini gösteriyor.’

ABD Dışişleri Bakanlığının iddiası: Irak, ABD birliklerinin geri çekilmesini talep etmedi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joey Hood, Bağdat ile Washington arasındaki stratejik görüşmeler sırasında Irak hükümetinin ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesini talep etmediğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da ülkesinin Irak'la gerçekleştirdiği stratejik görüşmeleri faydalı olarak nitelendirdi ve "Dış müdahalelerden arınmış istikrarlı, müreffeh bir Irak istiyoruz" dedi.

El-Kazimi: Bağdat-Washington stratejik görüşmelerinin üçüncü turunun sonuçları Irak'ı normale döndürecek

Irak Başbakanı, Bağdat ile Washington arasında üçüncü tur stratejik görüşmelerin başlaması hakkındaki twitter mesajında şunları yazdı: ‘Bu sürecin sonuçları Irak'ta normale dönmenin kapısıdır.’

Bu başarının önemine işaret eden Mustafa el-Kazimi, diyaloğun krizleri çözmenin en iyi yolu olduğunu ve Irak halkının çekişme, savaş, silahlar ve maceralar yerine barış, güvenlik ve refah yolunda olmayı hak ettiğini söyledi. 

Asaib-i Ehli Hak, Amerikan birliklerinin çekilmesi gerektiğini vurguluyor

Irak Asaib-i Ehli Hak Hareketi Genel Sekreteri Kays Hazali, stratejik Bağdat-Washington görüşmelerinin yeni turu ile ilgili olarak twitterda şunları yazdı: ‘Irak'ın yabancı asker ihtiyacından bahsetmek, ordunun ve halk güçlerinin önderliğindeki askeri ve güvenlik kurumlarına bir hakarettir.

Irak, IŞİD'i ve ona destek verenleri yabancı askerlere ihtiyaç duymadan ve sadece kendi güçlerini kullanarak yenmeyi başardı.

Bugün herkes, ordunun, Irak Terörle Mücadele Güçleri ve Irak Federal Polisi ve Gönüllü Halk Güçleri ile birlikte eskisinden daha güçlü hale geldiğini kabul ediyor.

Irak Hava Kuvvetlerini güçlendirmenin en iyi yolu yabancı birliklere güvenmek değil, Iraklı F-16 pilotlarının ve savaş uçaklarının ekipmanlarını ve eğitimlerini hızlandırmak ve tamamlamaktır.

ABD’nin Irak’a ön koşullarını dayatmasına izin verilmemelidir; ABD hükümeti, işgal güçlerinin Irak’taki varlıklarını sürdürmesi için gerekçe ve bahane arıyor.

İzzetli ve onurlu Irak vatandaşları, ABD askeri üslerinin varlığının devam etmesine izin vermeyeceklerdir. Ayn’ül Esed ve el-Harir'de Amerikan üslerinin ve askeri güçlerinin varlığı bariz bir işgaldir.’



Yeni yorum ekle