Bağdat ve Washington 3.tur görüşmelerin boyutları

Çar, 07/04/2021 - 18:13

Washington ve Bağdat arasında yeni tur stratejik işbirliği müzakereleri sanal ortamda bugün başladı.

Welayet News  - Amerika dışişleri bakanlığı bundan önce yayınladığı bildiride Irak ile yeni tur stratejik müzakerelerin 7 Nisan tarihinde video konferansla başlayacağını duyurmuştu. Bildiride ayrıca güvenlik, terörizm ile mücadele, enerji ve siyasi meselelerin iki ülke arasındaki görüşmelerin siyasi eksenini oluşturacağı belirtilmişti. 
Şimdiye kadar Amerika ve Irak arasında iki tur müzakere düzenlendi. Birinci turu Haziran ve ikincisi ise Irak başbakanı Mustafa Kazımi’nin Amerika ziyareti ile Eylül 2020’de gerçekleşti.
İkinci tur müzakerelerin ardından Amerika eski başkanı Donald Trump Amerikalı askerlerin 3 yıl zarfında Irak’tan çekileceklerini ilan etti, bu konu Irak’ta bazı siyasi grupların itirazı ile karşılaştı, zira onlar meclisin onayladığı yasanın gerçekleşmesi ve Amerikalı terörist askeri güçlerinin bir an önce ülkelerini terk etmesini istiyordu.
Irak parlamentosu 5 Ocak 2020 tarihinde yani direniş komutanları İslam inkılabı muhafızlar ordusu Kudüs gücü komutanı şehit korgeneral Kasım Süleymani, Haşdi Şabi kurumu başkan yardımcısı komutan Ebu Mehdi Mühendis ve beraberindekilerin Bağdat’ta 3 Ocak tarihinde Amerika tarafından düzenlenen kalleş saldırı sonucu şehadetlerinin hemen ardından Amerikalı terörist güçlerinin Irak topraklarını terk etmelerini onayladı.
Şimdi ikili arasında 3. tur güvenlik görüşmeleri, bir yandan Amerikalı terörist güçlerinin Irak’tan çekilme sürecinde son bir yılda her hangi bir gelişmenin yaşanmadığı, diğer yandan da Irak geçici hükümetinin 20 Ocak’ta göreve başlayan Joe Biden hükümeti ile ilk görüşmesi olarak gerçekleşecektir.
Bağdat ve Washington arasındaki görüşmeler konusundaki önemli nokta, Irak içinde Amerikan terörist güçlerinin çekilmesi konusunda bir fikir birliğinin olmamasıdır, diğer yandan da   Beyaz Saray, Irak’ta çok ağır masraflara katlandıkları için askeri terör güçlerini Irak’tan çekmesinin Washington çıkarlarına uymayacağını ileri sürüyor. Bu yüzden Bağdat ve Washington müzakereleri her ne kadar başta Amerikan askeri teröristlerinin çekilmesi ekseninde şekillense de görünüşte bu tur müzakereler başka konular etrafında sürecektir.
Bu bağlamda Hukuk Devleti Koalisyon üyesi Kazım el-Rekabi iki ülke arasındaki 3. Tur stratejik görüşmelerin birinci ve ikinci tur görüşmelerinin tamamlayıcısı olacağını belirtti. Rekabi görüşmelerin sadece Amerikan askeri güçlerinin Irak’tan çekilmesi konusunda odaklanmayacağını,  birinci ve ikinci tur görüşmeleri gibi ikili ilişkilerin güvenlik, ekonomik, eğitim, tarım, elektrik ve petrol gibi konuların ele alınacağını ifade etti.
Fakat el-Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Ameri ise söz konusu görüşmelerin eşiğinde yayınladığı bildiride, Irak takımından cesurca ülkelerinin milli hakimiyetinin gerçekleştirilmesi, belirli bir takvime göre en kısa zamanda yabancı güçlerin Irak topraklarını terk etmelerini ve Iraklı güçlerin bir kez daha Ayn el-Esed ve Harir hava üslerinin tam kontrolü ve Irak hava sahasının tamamen Iraklı tarafından kontrol edilmesinin sağlanmasını beklediklerini söyledi.
Görünüşe göre Irak başbakanı Mustafa Kazımi bir yandan yapılan müzakerelerle Amerikalı terörist güçlerinin Irak’tan çekilmesine dair ülke gruplarının baskısını azaltırken, diğer yandan da onların çıkış konusunu yönetmekle başbakanlık koltuğunda kalması için Amerika’nın desteğini kazanmaya çalışıyor. Bilindiği gibi Irak meclis seçimleri Kasım ayında gerçekleşecek ve Kazımi ise daimi hükümetin başbakanı olmaya çalışıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle