Erdoğan’la Görüşen AB Heyetinden Açıklama

Sa, 06/04/2021 - 20:57

Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Welayet News  - Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmelerinin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Michel:

* Erdoğan'la AB-Türkiye ilişkilerinin geleceği hakkında samimi bir görüşme yaptık.

* AB, (Türkiye ile) ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır.

* AB'nin stratejik çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerdedir.

* Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmelerini ve Yunan Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'yi ziyaret edecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

* BM gözetiminde Kıbrıs çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasını destekliyoruz ve gelecek haftalarda yapılacak toplantıyı dört gözle bekliyoruz.

* Ankara'nın birlik üyesi (Güney) Kıbrıs'la offshore haklar konusunda gerginliği azaltması olumlu bir adım oldu, bunun sürdürülmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

* Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ciddi endişe uyandırmaktadır.

Von der Leyen:

* Türkiye yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdi; biz de Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik; iki tarafa da fayda sağlayacak işbirliği alanlarını görüştük.

* Erdoğan'la görüşmede dört ana başlık ele alındı.

* Türkiye, Gümrük Birliği içinde hayati öneme sahip değerli bir ortak. Ticareti daha da artırabilmek için Türkiye'yle Gümrük Birliği'nin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız.

* Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşması, benzersiz bir çalışmadır. Sadece Gümrük Birliğini güncellemek değil, kamu-özel sektör işbirliğini daha güçlendirmenin yollarını da arayacağız. Bunu yaparken de odak noktamız yeşil ve dijital dönüşüm olacak.

* Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasına uyması büyük bir iyi niyet gösterisi olacaktır. Komisyon, Türkiye'deki sığınmacılara destek olunması ve Türkiye'nin düzensiz geçişleri önlemesi ilkeleri uyarınca önerilerini kısa süre içinde sunacak. Türkiye'ye sığınmacılar için fon akışının devam etmesine bağlıyız.

* Temel haklar ve hukukun üstünlüğü AB için elzemdir.

* Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiş olması karşısında derinden endişeliyiz.

* (HDP'nin kapatılması talebi, hapisteki Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın durumu hatırlatılarak 'Doğu Akdeniz insan haklarından daha mı önemli' sorusu üzerine) İnsan hakları müzakere edilebilir değildir. Örneğin AİHM'nin Kavala ve Demirtaş'la ilgili kararlarının çok net olduğunu konuşmaktayız. Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi Türkiye'nin AİHM kararlarına uyması önemlidir. (AİHM 3 yıldan uzun süredir hapisteki Kavala ve 4 yıldan uzun süredir hapisteki Demirtaş'ın serhal serbest bırakılması yönünde karar vermişti.)



Yeni yorum ekle