Washington: Bin Selman’ın azli iktidarda kalmasından daha tehlikeli!

Ct, 03/04/2021 - 09:28

Açıktır ki Joe Biden yönetimi, Suudi Veliaht Muhammed bin Selman’ın iktidarda kalmasından kaynaklı risklerin ABD çıkarları için azlinden daha az olduğunu düşünüyor. Onun için Amerika kendi politikalarını Suudi hükümeti ve veliahtine dayatıyor. 

Welayet News - Ortadoğu konusunda Amerikalı bir uzman olan F. Gregory Gause, Foreign Affairs gazetesindeki bir makalesinde şunları yazdı: “Biden, Muhammed bin Selman’ın yerine yeni bir liderin getirilmesi amacıyla Suudi kralına baskı yapabilir. Bu düşünceyi iki gün önce Nicholas Christoph, New York Times gazetesinde gündeme getirdi ve bu kraliyet ülkesinin yeni veliaht ile birlikte daha iyi bir konuma geleceğinden, Amerika yönetimine Suudi veliahtini değiştirme çağrısı yaptı”.

Amerikalı uzmanlar ‘bir sonraki Suudi kralını Amerika'nın belirleyeceği” konusunda aynı görüşteler ama Bin Selman’ın iktidarda kalması veya azli konusunda farklı görüşler öne sürüyorlar. Christoph’a göre, Bin Selman’ın iktidarda kalması Amerikan çıkarlarına zarar veriyor. Brookings Enstitüsü’nden bir siyasi uzman olan Bruce Riddle ise, Guardian gazetesine verdiği demeçte, “ABD’nin hedefi, bölgede istikrarlı ve ılımlı olan ve Muhammed bin Selman’ın hiçbir konumda olmadığı bir Arabistan’dır” diyor. Profesör Gregory Gause da, Bin Selman’ın iktidardan azlinin kalmasından daha tehlikeli olduğu görüşünde.

Gause, Biden yönetiminin, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı’nın (CIA) Bin Selman’ın Kaşıkçı suikastine karıştığına dair raporlarına rağmen Suudi prensi sorumlu tutmaktan çekinme politikasını takdir ederek, söz konusu kararı “akıllıca” bir karar olarak nitelendiriyor.

Ancak Suudi Arabistan, bu konuda Amerikan medyasında çıkan raporları görmezden gelerek bu tür meselelerin Amerika ile olan ‘tarihi’ ilişkileri etkilemeyeceğini ileri sürüyor. Bin Selman ise sadece iddia düzeyinde ekonomi, kalkınma ve hatta iklim planlarından dem vuruyor. Oysa bu plan ve projelerden herhangi birinin uygulanması Amerika’nın onayını gerektirir ve bu projelerin uygulanması uluslararası yatırıma bağlı olduğundan, uygulama şansı da düşüktür. Bu nedenle, Bin Selman’ın azli veya iktidarda kalması da dahil olmak üzere kaderi belirsiz bir sis perdesi içinde bulunuyor ve İran Şahı’nın kaderine benzer bir kaderle karşı karşıya kalabilir.  



Yeni yorum ekle