Suudi Koalisyonu Yemen'de 2 Bin 500 Eğitim Merkezini İmha Etti

Pt, 29/03/2021 - 10:08

Yemenli yetkililer, Suudi koalisyonunun son altı yıldır devam eden saldırıları sırasında Yemen'e verilen hasarın bir kısmını açıklayarak, geçtiğimiz altı yıl içinde Yemen'de 2 bin 500'den fazla eğitim merkezinin imha edildiğini duyurdu. 

Welayet News  - Suudi koalisyonunun Yemen'i işgalinin altıncı yılının tamamlanmasıyla birlikte, San’a'daki İnsani İşler Koordinasyonu Yüksek Konseyi Sekreterliği Pazar günü bir basın toplantısı düzenleyerek altı yıl boyunca bu ülkeye verilen zararı ve Yemen halkının çektiği acı ve sıkıntılar karşısında BM’nin tavrını değerlendirdi. 

Yemen'e verilen gıda ve eğitim zararı  

Yemen İnsani İşler Koordinasyonu Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Abdülmuhsin Tavus şu ifadelerde bulundu: ‘Altı yıldır devam eden savaş boyunca 24,8 milyon insan gıda yardımına muhtaç durumdadır, bu da Yemen halkının % 67'sine denk geliyor. 

Son altı yılda 5,1 milyon Yemenli açlığın eşiğindedir ve Suudi koalisyonunun saldırısı, bu ülkenin soğuk bölgelerinde yaşayan yerlerinden edilmiş Yemenli ailelerinin yüzde 58'i de dahil olmak üzere 4,5 milyon kişiyi evsiz bıraktı.’ 

Abdülmuhsin Tusi açıklamalarının devamında, Yemen’deki sağlık hizmetlerinde değindi ve şunları söyledi: ‘Altı yıllık savaş ve Yemen kuşatması, 16 milyon insanı sağlık hizmetine muhtaç bıraktı; Bunlardan 11 milyonu acil tıbbi bakıma ve ilaca muhtaç durumda, dört milyon çocuk yetersiz besleniyor ve bir milyon hamile kadın ile yeni doğum yapmış kadınlar ciddi yetersiz beslenme yaşıyorlar. 

Bu yıllar boyunca, yaklaşık yarım milyon öğrenci acil yardıma ihtiyaç duydu ve işgalci koalisyonun bu ülkedeki 2 bin 500 eğitim merkezini tamamen ve kısmen tahrip etmesinden sonra, yerinden edilmiş bir milyon çocuk şu anda eğitim yardımına ihtiyaç duyuyor.’ 

Yemen İnsani İşler Koordinasyonu Yüksek Konseyi Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler'in son altı yılda halkı desteklemedeki rolünü eleştirerek şunları söyledi: ‘BM kuruluşları, Yemen halkının çektiği acıyı azaltmak için iyi bir işbirliği yapmadı ve halkın ihtiyaç duymadığı faaliyetlere odaklandı. 

BM'nin Yemen halkının çektiği acılarla ilgili son altı yıldır tutumu olumsuzdur. Bu örgütün son yıllardaki pozisyonları medya açıklamalarıyla sınırlı kaldı ve pratik eylemleri beraberinde getirmedi. 

Dünya Gıda Programı, insani sorunları dikkate almadan gıda paylarını yüzde 50 azaltarak, Suudi koalisyonu için gıdanın siyasi ve askeri bir araç olarak kullanılmasının önünü açtı. 

BM’ye bağlı bazı kuruluşların bu ülkedeki yüzlerce sağlık tesisinden aniden ayrılması, Yemen'deki sağlık sisteminin çökmesine neden oldu.’

Abdülmuhsin Tavus açıklamalarının sonunda, BM kurumlarının bu ülkede su ve kanalizasyon kuruluşları kurmak için gereken yakıtı azaltma ve durdurma eylemine değinerek, bu adımın Yemen’de gerçek bir felakete neden olduğunu söyledi. 

Altı yıldır devam eden savaş boyunca tarım sektörüne verilen zararlar 

Yemen Tarım ve Su İşleri Bakanlığı Temsilcisi de bu basın toplantısında katılarak, Yemen'de çeşitli tarım ve su işleri sektörlerine verilen zararın altını çizdi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen'de tarım sektörüne doğrudan ve dolaylı olarak verilen toplam zarar 111 milyar doları aştı. Suudi koalisyonunun hava saldırıları 172 hükümet binası ve tarım tesisinin yanı sıra 204 hükümet dışı tarım binası ve tesisini tahrip etti. 

 

Suudi koalisyonunun Yemen'e yönelik saldırıları sırasında barajlar dahil 89 su tesisi hedef alındı ve tarım depoları tamamen yok edildi. Son yıllarda 75 tarım pazarı, 45 tarım birliği, 29 ihracat merkezi ve soğuk hava depoları Suudi koalisyon güçleri tarafından hedef alındı.’ 



Yeni yorum ekle