Amerika Musul'da askeri üs kurmakla neyin peşinde?

Pa, 28/03/2021 - 10:47

İlk bilgiler, Amerika’nın Irak’taki ana üslerinden birini Musul’a taşıyarak, bu üssü Haşdi Şabi ve güvenlik güçlerine karşı planlarını uygulama merkezi ve aynı zamanda Irak'ın iç işlerine müdahale amaçlı siyasi araştırmalar için özel bir merkez olarak kullanmak istediğine işaret ediyor.

Welayet News - El Maluma internet sitesine konuşan Iraklı güvenlik uzmanı Muhammed el-Bahadli, Irak’ın bu ülkeye hakim olan siyasi sistemden çok daha büyük olduğunu belirterek, hükümetin Ninova’daki ABD planlarına karşı çıkması gerektiğini vurguladı.

Iraklı güvenlik uzmanı, hükümetin Musul’daki ABD planlarını ve bu ülkenin eyaletin doğu kesiminde bir askeri üs kurmaya yönelik yeni projelerini engellemek için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Amerikalılara yakın kaynaklarca ifşa edilen bilgilere göre üs, askerler için dinlenme alanları ve ekipman depolama ambarlarının yanı sıra savaş uçakları ile helikopterler için de bir pist içeriyor.

El Bahadli, ilk bilgilere göre, ABD’nin Irak’taki ana üslerinden birini Musul üssüne taşıyarak, bu üssü  güvenlik güçlerine ve Haşdi Şabi'ye karşı planlarının merkezi ve aynı zamanda Irak'ın iç işlerine müdahale amaçlı siyasi çalışmalar için özel bir merkez haline getirmeyi planladığını da sözlerine ekledi. 

Hükümetin bu basit ayrıntıların da farkında değilmiş gibi göründüğünü söyleyen el-Bahadli, “bu şartlarda hükümetin ülkedeki egemenlik ve güvenlik rolü hakkında halkın ne tür bir beklentisi olacak?” dedi.

Iraklı güvenlik uzmanı, ABD komplolarına son verme amacıyla güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi için bir fırsatın oluşturulması gerektiğine işaret ederek, Amerikan güçlerinin Musul’da yeni bir koloni kurmaya çalıştığını açıkladı.

Ninova eyaletindeki bir güvenlik kaynağı da Çarşamba günü, Amerikan güçlerinin Musul'un doğusundaki Mahmur bölgesinde bir askeri üs kurmaya başladığını ifşa etti. Kaynak, el-Malume’ye yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin Peşmerge güçleriyle işbirliği içinde Mahmur Dağı’nın tepesinde bir askeri üs kurmayı planlamaya başladığını söyledi. 

Söz konusu kaynak, bu üssün Karacu Dağı bölgesinde yer aldığını ve Amerikan askerleri yeni üssü inşa ederken bu ülkeye ait uçakların da çevre bölgelerde keşif uçuşları yaptığını aktardı.

2003’te ABD’nin Irak’ı işgal etmesi ve Saddam Hüseyin'in devrilmesi ile eşzamanlı olarak, 150 bini Amerikalı olmak üzere 173 binden fazla yabancı asker Irak'a girdi.

Daha sonra 2011’de Washington ile Bağdat arasında yapılan bir anlaşma uyarınca, Amerikan güçlerinin Irak'taki varlığı sona erdi ve tüm Amerikan askerleri ülkeyi terk etti. Ancak, 2014 yılında İŞİD’in Irak’ta yükselişi ve İŞİD’e karşı mücadele bahanesiyle Irak'a girecek ABD liderliğinde bir uluslararası koalisyonun kurulmasıyla birlikte Amerikalıların bu ülkedeki varlığı yeniden güçlendirildi.  

Welayet News

Tags: 


Yeni yorum ekle