Bloomberg: Tahran ve Pekin ittifakı, Biden yönetimi için sorun olur

Pa, 28/03/2021 - 09:39

Amerika’nın Bloomberg haber sitesi İran ve Çin arasında imzalanan stratejik işbirliği belgesine işaretle, bu durum Amerika Başkanı Joe Biden yönetimi için bir sorun olduğunu yazdı.

Welayet News - Bloomberg, Tahran ve Pekin arasında daha yakın teamül, İran ekonomisini ABD yaptırımlarına karşı daha da güçlendireceğini ve aynı zamanda Biden yönetimine Tahran’ın düşünceleri hakkında açık ve net bir mesaj gönderdiğini belirtti.

İran ve Çin arasında imzalanan söz konusu stratejik belge 2016 yılından beri hazırlanmakta olduğunu yazan Bloomberg şöyle ekledi:

Tahran ve Pekin ittifakı, müttefiklerini Çin’e karşı isyan ettirmek isteyen Biden yönetimi için sorun olur. Çin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Amerika’nın en büyük jeo politik sınavı şeklinde söz ettiği bir ülkedir.

Bloomberg ayrıca Tahran ve Pekin arasında bu belgenin imzalanması İran ile imzalanan ve Bercam adı ile anılan KOEP nükleer anlaşmasını ihya etme çabalarına denk geldiğine işaretle şöyle ekledi:

Biden yönetimi bundan üç yıl önce Donald Trump’ın çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmek ve İran ile teamülde bulunmak istediğini ilan etti, fakat iki taraf halâ görüşme konusunda anlaşmaya varamadı.

Bundan önce de Amerika’nın Wall Street Journal gazetesi, İran ve Çin arasında stratejik belgenin imzalanması, Amerika’nın İran’ı inzivaya itme planlarını suya düşürdüğünü belirterek, Pekin yönetimi son yıllarda İran İslam Cumhuriyeti’nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu yazdı.

İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumartesi günü akşam saatlerinde iki ülke arasında 25 yıllık işbirliğini öngören belgeyi imzaladı.

Söz konusu belge iki ülkenin Dışişleri Bakanları Muhammed Cevad Zarif ve Vang Yi tarafından imzalandı.



Yeni yorum ekle