Katar: İran ve ABD ile Temas Halindeyiz

Cu, 26/03/2021 - 09:53

Katar Dışişleri Bakanı, bu ülkenin arabuluculuk yapmaya devam ettiğini ve nükleer anlaşmaya devam etmek için İran ve ABD ile temaslarının sürdüğünü söyledi. 

Welayet News  - Irak'ta bulunan Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Abdurrahman Al Sani, el-Ahd Kanalına verdiği röportajda, Irak'ın iç işleri, bölge meseleleri ve özellikle İran'ın ve dünyanın nükleer programı hakkında konuştu. 

Muhammed Al Sani konuşmasının başında Irak’la ilgili olarak şunları söyledi: ‘Bu ülke, en önemlisi IŞİD teröristleriyle mücadele etmek olan birçok kriz ve tehdit yaşadı ve şimdi halkın talep ve endişelerinin giderilmesi gerekiyor. Irak, komşularından ve bir bütün olarak bölgeden farklı bir ülkedir. Bu ülkenin geçmişi, demografik yapısı, etnik ve dini çeşitliliği eşsiz bir Irak örneğini oluşturuyor ve bunlar Irak'ın gücünü geri kazandırmak için kullanılabilir. 

Katar, dış müdahalesi olmaksızın tüm Iraklı yerli taraflar arasında diyaloğu desteklemektedir ve tüm gruplar diyaloğa mezhepçi değil, milliyetçi bir bakış açısıyla girmelidir.’ 

Katar Dışişleri Bakanı konuşmasının başka bir bölümünde, İran'ın nükleer anlaşması ve bu ülkenin arabuluculuk çabalarını ele alarak şunları söyledi: ‘Şimdiye kadar Katar hükümetinin İran ve ABD'yi aynı masaya oturtmaya yönelik bir planı veya girişimi yok. Katar bu konuya iki açıdan bakıyor; Birincisi, İran ile ABD arasındaki kriz Katar'ın veya bölgedeki hiçbir ülkenin çıkarına değil ve kimse bu konuda gerilimi artırmak istemiyor. 

ABD ve İran'ın nükleer anlaşmaya geri dönmesini ve ardından İran ile bölge ülkeleri arasındaki bölgesel diyaloğun temelinin oluşturmasını istiyoruz ... İran hükümeti ile sürekli temas halindeyiz. İki ülke arasındaki istişareler, nükleer anlaşmaya geri dönüş ve bölgesel görüşmelerin başlaması için olumlu bir atmosfer yaratmak için devam ediyor ve bölgesel müzakerelere duyulan ihtiyaç, Katar Emiri'nin uluslararası toplantılarda defalarca vurguladığı bir konudur. 

İran tarafı bölgesel görüşmelerin başlamasına olumlu tepki verdi, ancak nükleer meseleye yönelik hazırlıklar henüz sağlanmış değil.’ 

Röportajın devamında sunucu, Biden yönetiminin iktidara gelişini ve İran'ın nükleer programı konusunda Donald Trump yönetimiyle arasındaki farka ilişkin bir soru yöneltti ve Abdurrahman Al Sani de bu soruya şöyle yanıt verdi: ‘Amerika Birleşik Devletleri tarafından henüz pratik bir eylemde bulunulmadı ve Katar ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere çeşitli ülkeler arabuluculuk yapmaya çalışıyor.’ 

Al Sani ayrıca Irak'ın nükleer anlaşmanın sürdürülmesindeki rolüne değinerek bunu çok önemli olarak nitelendirdi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Bağdat'ın hem İran hem de Amerika Birleşik Devletleri ile sıcak ilişkileri var. Katar'ın iki ülke ile güçlü bağları var, İran'ı bir komşu ve ABD'yi Katar'ın stratejik müttefiki olarak nitelendiriyor ve Irak ve Katar İran ve Amerika arasında bir ilişki kurulmasını sağlayabilir.’ 

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Abdurrahman Al Sani, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüşmek üzere Çarşamba günü resmi bir ziyaret için Irak'a geldi. Erbil yetkilileriyle görüşmek ve bu şehirdeki Katar konsolosluğunun açılışını yapmak için de Perşembe günü Irak’ın Kürdistan bölgesine gitti. 



Yeni yorum ekle