BM'den Yemen Çağrısı

Çar, 24/03/2021 - 13:19

BM Genel Sekreteri Salı günü Yemen'deki El Hudeyde limanına yakıt taşıyan gemilerin gelmesi çağrısında bulundu.

Welayet News  - Antonio Guterres, Yemen'deki içler acısı insani duruma atıfta bulunan bir açıklamada, yakıt gemilerinin Batı Yemen'deki El Hudeyde limanına girmesine izin verilmesi ve yakıt dağıtımının önündeki iç engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

Daha önce Ensarullah sözcüsü Muhammed Abdusselam,  Twitter sayfasında, "Saldırgan Suudi koalisyonu tarafından Kızıldeniz'de 14 Yemen petrol tankerinin bir yıldan fazla bir süredir gözaltına alındığını" bildirmişti.

BM Genel Sekreteri, "Yemen halkı, yaygın bir açlık krizi olasılığı da dahil olmak üzere bir insani krizle karşı karşıya kalmaya devam ediyor." dedi.

Ayrıca Yemen taraflarını BM Yemen Özel Temsilcisi ile koşulsuz görüşmeler yapma fırsatını değerlendirmeye çağırdı.

Guterres, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki çatışmayı sona erdirme girişimini de memnuniyetle karşıladı.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el-Suudi Pazartesi gecesi Riyad'ın Yemen'de ateşkes başlattığını açıklamış ve ateşkesin BM gözetiminde ve Ensarullah'ın onayıyla uygulanacağını söyledi.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi, Suudi planına cevaben Twitter'da verdiği cevapta, "Biz, Suudi Arabistan ve ABD'nin muhasarasının ve ateşkes ilanını bekliyorduk, Riyad "inisiyatif planı"nın açıklanmasını değil'' dedi.

Tags: 


Yeni yorum ekle