Suudi Rejim Bölgede Nefret ve Şiddeti Teşvik Ediyor

Cu, 19/03/2021 - 07:31

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin son açıklamasına tepki göstererek, "Arabistan rejimi, bu konseyi ve toplantılarını rehin alarak ve yıkıcı görüşlerini dayatarak bölgede nefret ve şiddeti teşvik ediyor" dedi. 

Welayet News  - İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sait Hatipzade, Perşembe günü, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanlarının 147. toplantısının son açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi: ‘Bu toplantının son bildirisi, daha öncekiler gibi, çevresindeki gelişmelere gerçekçi bir bakıştan uzak ve Suudi rejiminin inatçılığının ve bu konseyin diğer ülkeleri üzerindeki siyasi baskısının devamıdır.’ 

Konseyin bazı üyeleri başarısız İranofobi projesine umut besliyor 

Sait Hatipzade açıklamalarının devamında, Suudi rejiminin baskısı altındaki bazı konsey üyelerinin başarısız İranofobi projesine umut beslediğini söyledi ve son yıllarda bu hatalı sürecin peşinde koşmanın şimdiye kadar bölgesel istikrar ve güvenlik için ne gibi başarıları olduğu sorusunu gündeme getirdi? 

Hatipzade ayrıca Suudi Arabistan’ın yaklaşımı konusunda şu ifadelerde bulundu: ‘Arabistan rejimi, bu konseyi ve toplantılarını rehin alarak ve yıkıcı görüşlerini dayatarak bölgede nefret ve şiddeti teşvik ediyor.’ 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu konseyin bağlantısız konuları Nükleer Anlaşma ile ilişkilendirilmesine ve saçma iddialarda bulunma konusundaki yersiz abartılarına yanıt olarak şunları vurguladı: ‘Birçok kez söylendiği gibi Nükleer Anlaşma, İran ile Almanya da dahil Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri arasında bir defa müzakere edilen ve mühürlenen bir anlaşmaydı ve bölgemizdeki meseleler bölge dışı ülkeleri ilgilendirmediği kadar, Suudi rejiminin bu konseyi, bu konseyle herhangi bir bağlantısı olmayan konulara sokma çabası da başarısız olmuştur ve sadece bu ülkenin hayali çehresi dünya nezdinde şekillenmiştir. 

Konseyin bazı ülkeleri, büyük askeri alımlar yaptıkları, yabancı üslere ev sahipliği yapmayı kabul ettikleri ve Siyonist rejime kapıyı açtıkları ve Filistin davasına ihanet ettikleri için bu eylemlerinden sorumlu tutulmalıdır.’ 

Üç ada, İran'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. 

Sait Hatipzade açıklamasının sonunda, üç adanın İran'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ayrılmaz bir parçası olduğunu yineleyerek, konsey ülkelerini eskimiş açıklamalar yapmak yerine bölgenin gerçeklerine dikkat etmeye ve yaklaşımlarını sonuçsuz suçlamalardan bölgesel diyalog ve işbirliğine kaydırmaya çağırdı. 

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyinin 147. toplantısı, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Umman, Katar ve Kuveyt'in de aralarında bulunduğu altı konsey üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Riyad'da düzenlendi. 

Toplantı sonunda bir açıklama yapıldı. Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri yaptığı açıklamada, Yemen'deki askeri gelişmeleri gerekçe göstererek İran'ı bölgede istikrarı bozmak için adımlar atmakla suçladı. 

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi yaptığı açıklamada, İran'ı Yemen'deki Ensarullah Hareketine silah kaçırmakla suçladı ve Tahran'la yapılacak herhangi bir görüşmenin balistik füzeleri ve İran'ın nükleer programını içermesi gerektiğini söyledi. 

Bu bildiride, “İran tarafından işgal edilen üç ada” diye bahsettikleri konuya Körfez İşbirliği Konseyi’nin karşı çıktığı vurgulandı ve İran'ın bu adalar üzerindeki tüm eylemlerinin geçersiz olduğu belirtildi. 



Yeni yorum ekle