San’a Yayınladı: Amerika’nın Yemen’de el-Kaide ile Bağlantısının Kanıtları

Çar, 17/03/2021 - 06:56

Yemen ilk kez, ABD-El-Kaide bağlantısını ortaya koyan, eski Yemen hükümetinin ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile derin ilişkisini ve istihbarat işbirliğini gösteren belgeler yayınladı.  

Welayet News  - Yemen Silahlı Kuvvetlerinin ideolojik ofisi Salı günü, ABD’nin askeri varlığı ve bu ülkenin Yemen'deki üsleri ve Ali Abdullah Salih (Yemen eski Cumhurbaşkanı) hükümetinin ABD istihbarat servisleriyle bağlantısı hakkında yeni belgeler yayınladı. 

El-Mesire kanalı, Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) arasındaki temas ve görüşmeler hakkında gizli belgeler yayınladı. El Mesire'nin açıklamalarına göre, bu belgeler Amerika’nın Yemen'deki açgözlülüğünü ve Ali Abdullah Salih hükümetinin ABD’ye tam anlamıyla teslim olduğunu gösteriyor. 

Yemen Silahlı Kuvvetleri ideoloji ofisi yaptığı açıklamada, Ali Abdullah Salih ile dönemin CIA Başkanı George Tenet arasında geçen telefon görüşmelerine ulaşıldığını belirtti. Bu görüşmelerden birinde, CIA ile El Kaide teröristleri arasındaki doğrudan bağlantıya ve Abdullah Salih'in hükümet yetkililerinin bu bağlantının kurulmasındaki işbirliğine değinildi. Bu konuşmada CIA Başkanı, Yemen hükümetinin USS Cole destroyerindeki patlamada tutuklanan bir El Kaide üyesini (ABD bağlantılı) serbest bırakması konusunda ısrar ediyor. 

Yemen Güvenlik ve İstihbarat Servisi Müdür Yardımcısı Abdulkadir eş-Şami, el-Mesire'ye, CIA Başkanının serbest bırakılmasını istediği kişinin çifte vatandaşlığa sahip Yemen-Amerikan vatandaşı olan Enver el-Evlaki isimli bir kişi olduğunu söyledi. 

Eş-Şami, Amerikalıların Yemen'deki unsurlarını eğittiklerini ve onları başka ülkelere terörist operasyonlara gönderdiklerini ve onlar geri döndüklerinde Yemen'i terörist barındırmakla suçladıklarını vurguladı. 

Yemen’in bu istihbarat yetkilisi daha sonra Amerikalıların 2011'de artık ihtiyaç duymadıkları Enver el-Evlaki'yi öldürdüğünü söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın belgesi 

Yemen Silahlı Kuvvetleri ideoloji dairesinin raporu, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1998 yılında Yemen ile ilgili yayınlanan bir belgeye atıfta bulunuyor. Bu belgede, Yemen’in coğrafi özellikleri, demografik ve ekonomik dağılımının yanı sıra bu ülkedeki yabancı askerlerin varlıkları tam olarak anlatılıyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı bu raporunda, Yemen'deki Hıristiyan ve Yahudi tapınaklarının faaliyetlerine yeniden başlamasını ve bu ülkedeki ABD kuvvetlerinin San’a ve Sa’da’daki Yahudileri desteklemek için çalışması gerektiğini tavsiye etti. 

Raporda ayrıca Aden kentindeki bazı yolsuzluk yerleri tespit edilmiş ve bu yerlerin o dönemdeki Yemenli yetkililerin akrabalarının örtük desteği ile faaliyet gösterdiği ve Amerikan askerlerinin hizmetinde olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca, San’a ve Aden'deki alkol üretim merkezleri de belirleniştir. 

ABD Dışişleri Bakanlığının raporunda ayrıca Aden eyaletinin el-Barika bölgesinde keşif uçakları, savaş uçakları, bombardıman uçakları, uçak gemileri ve savaş gemilerini konuşlanabilecek bir ABD deniz üssünün inşasından bahsediliyor. Batı Asya'daki ABD Merkez Komutanı General Anthony Zaini de Mayıs 1998'de o zamanki Yemen hükümeti ile El-Barika açıklarında ABD kuvvetlerine bir Yemen deniz üssü kurulması konusunda bir anlaşma imzaladı. 

 

Yemen gazetesi el-Sovra da Pazar günü ABD istihbaratı ve askeri varlığı hakkında bir haber yayınladı ve şunları yazdı: ‘2000 yılından bu yana Yemen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ABD ile ilişkisini güçlendirmeye ve ülkesinin kapılarını Amerikalılara açmaya başladı. Ekim 2000'de Aden kıyılarını vuran Cole destroyeri, ABD'nin Yemen'deki askeri, siyasi ve güvenlik kontrolünün yolunu açtı.’ 



Yeni yorum ekle