The National Interest: İran, ABD Ordusuna Ağır Maliyetler Yükleyebilir

Pt, 15/03/2021 - 06:47

İran'ın savunma yeteneklerine ve coğrafi konumuna atıfta bulunan bir Amerikan dergisi, İran İslam Cumhuriyeti'nin herhangi bir dış müdahale durumunda ABD ordusuna ağır maliyetler yükleyebileceğini açıkladı. 

Welayet News  - ABD merkezli The National Interest, İran'ı coğrafi konum açısından bir "kale" olarak tanımlayan Stratfor düşünce kuruluşunun değerlendirmelerine değinerek, “İran İslam Cumhuriyeti'nin füze yetenekleri göz önüne alındığında, İran topraklarına karşı olası herhangi bir ABD askerî harekâtı, Washington için ağır bir maliyete neden olacaktır” açıklamasında bulundu. 

Bu dergi, İran'ın savunma yeteneklerine değinerek İran’ın çok sayıda yüksek doğrulukta ve akıllı olmayan güdümlü füze, sürat teknesi, insansız hava aracı, denizaltı ve mayınlarla ABD’ye ağır maliyetler dayatabileceğini belirtti. 

Derginin açıklamalarında aynı zamanda İran'ın coğrafi konumuna atıfta bulunarak, coğrafyanın İran'ın lehine hareket ettiği, çünkü İran'ın büyük şehirlerinin neredeyse tamamının ülkenin kuzeyinde yer aldığı ve bunlara en iyi koşullarda bile erişimin büyük bir zorluk olduğu belirtildi ve aynı zamanda İran bin 684 bin kilometrekarelik alanıyla dünyanın 17. büyük ülkesi olduğu yani Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İspanya ve Portekiz-Batı Avrupa topraklarının toplamından daha büyük olduğu ifade edildi. 

The National Interest daha sonra İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlarının güç ve yeteneklerine değinerek şunları yazdı: ‘Kuşkusuz Amerikan güçleri en iyi koşullarda bile bir operasyon gerçekleştiremezler çünkü Devrim Muhafızları uzun zamandır kıyı şeridinden kuzey İran şehirlerine erişim sağlamaya çalışan işgalci güçlere karşı bir kampanya planladı. 

Devrim Muhafızlarının savunma stratejisi “Mozaik Savunma” stratejisi olarak bilinir ve aslında bu Besic’in kapsamlı savunma doktrini olup, ülkenin herhangi bir yerinin savunması ve güvenliği o bölgenin Besicleri tarafından sağlanır.’ 

İran Araştırmaları Merkezi programının yöneticisi Michael Connell, İran'ın savunma stratejisi hakkında şunları söylüyor: ‘Mozaik savunma planı, İran'ın stratejik derinliğini ve güçlü coğrafyasını işgalci güçlere saldırmak için kullanmasına izin veriyor.’ 

The National Interest son olarak şu açıklamalarda bulundu: ‘Irak ve Afganistan'a hakimiyet ABD için kolay olsa da bu iki ülkenin işgali onlara pahalıya mal oldu, ancak İran konusunda, bu ülkeye bir saldırı bile çok zor. Bu nedenle Washington'un yakın zamanda böyle bir eylemde bulunması pek mümkün değil ve ABD asla İran'a saldırmayı düşünmemelidir çünkü bu bir felaket olur.’ 

Tags: 


Yeni yorum ekle