İran ve 16 Ülke, BM Anlaşmasını Korumak İçin Bir Koalisyon Oluşturdu

Cu, 12/03/2021 - 12:01

Birleşmiş Milletler'in 17 üye devleti, anlaşmayı teşvik etmeyi ve tek taraflı zorlayıcı önlemlere karşı koymayı amaçlayan Birleşmiş Milletler Anlaşmasını Savunacak Dostlar Grubu adlı bir koalisyon kurdu.

Welayet News  - BM ajanslarının yanı sıra uluslararası anlaşmalardan da çekilen Donald Trump yönetimi durumu, bu en önemli uluslararası kuruluşun ilkesinin sorgulandığı yöne itti.

Kaldıraçlı ülkelere tek taraflı yaptırımlar ve baskı uygulanması, uluslararası barış ve güvenliği sağlamanın yanı sıra krizlere yanıt olarak hiçbir uluslararası kuruluşun hareket edemediği bir noktaya yol açmıştır ve kademeli olarak, ülkeleri BM Anlaşmasını korumak için bir koalisyon kurmaya yöneltti.

Fikir ilk olarak ABD tek taraflılığının İran, Rusya, Küba, Kuzey Kore, Venezuela, Filistin ve Suriye gibi bazı ülkelere yayılmasıyla ortaya çıktı. Ocak 2019'da Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Rusya, İran, Suriye, Çin ve Filistin, Bolivya, Afrika ve Asya ülkeleri büyükelçileriyle birlikte 77 Kişilik Grup başkanı ünvanıyla Güvenlik Konseyi'ne şöyle hitap etti: "Bugün, bu örgütün ilkelerine saygıyı vurgulayan önemli bir Birleşmiş Milletler üyeleri grubunun oluştuğunu duyuruyoruz."

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, yaptığı açıklamanın devamında şöyle dedi: "Grup, anlaşmayı ve tüm üye devletlerin haklarını savunmak için eylemlerini koordine etmek ve eşit haklara ve kendi kaderini tayin hakkına saygı, üyelerinin egemenliğine saygı ve uluslararası anlaşmazlıkların barışçıl çözümüne saygı ilkelerini sürdürmek için çalışacaktır. Bu ilkelerin ihlal edildiğine, barış ve güvenliğin, insanların kendi kaderini tayin hakkının ve insan haklarından yararlanmanın tehlikede olduğuna inanıyoruz."

Yaklaşık iki yıl sonra Cezayir, Angola, Beyaz Rusya, Bolivya, Kamboçya, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, İran, Lao, Nikaragua, Filistin Devleti, Rusya, Saint Vincent ve Grenadinler, Suriye ve Venezuela BM Daimi Temsilcilikleri, BM üye devletlerinin temsilcilerine yazdığı bir mektupta, Birleşmiş Milletler Anlaşmasını Savunacak Dostlar Grubu'nun kurulmasına başlama kararını resmen açıkladı. 

Bu grup, mevcut uluslararası bağlamda daha büyük öneme, değere ve geçerliliğe sahip olan BM Anlaşmasının üstünlüğünü ve güvenilirliğini sürdürmek, desteklemek ve savunmak için çalışacak.

Tags: 


Yeni yorum ekle