Mezhepçilik Planlarıyla Bir Yere Varılmaz

Sa, 08/05/2018 - 08:39

Nebih Berri, bütün grupların parlamento seçimlerinden ders çıkarmasını ve ibret almasını ve sonuçların açıklanmasından hemen sonra hükümet kurulması için harekete geçilmesini istedi.

Welayet News - Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri; Lübnan'daki bu seçimlerin galibinin, hâkimiyet ve baskı eylemlerinin bir faydası olmadığı,  mezhepçilik planlarıyla bir yere varılmayacağı, kendini büyük gören yaklaşımların verimli olmadığı ve faydalı olan tek şeyin ulusla birlik olduğu yönünde bu seçimlerden ders çıkarmak ve bu dersten yararlanmak isteyen kişiler olduğunu belirtti ve mevcut seçimin  bu birliğe dayanan bir kanunun sonucu olduğu vurguladı.

Lübnan Meclis Başkanı şu ifadelerde bulundu: ‘Seçimden önce, yeni seçim yasasının sadece tek bir olumlu adımı bulunduğunu ve bunun da nisbiyet yasası olduğunu söyledim. Bu kanunu geliştirmek ve Lübnan'ın iç ve dış alanında uygulamak için çaba göstermeliyiz.

Tercihli oylama kesinlikle, Marunîler oyunuzu Marunî bir adaya verin ve Şiiler siz de oyunuzu Şii bir şahsa verin anlamına gelir.

Dünya böyle bir yasayı tanımıyor ve bu şahsen benim seçimlerden öğrendiğim ilk derstir ve diğerleri de çok şeyler öğrenmeliler. Öğrenmeleri gereken şeylerden biri, ülkede tahakküm ve anti-Semitizm girişimlerinin faydalı olamayacağıdır.

Bütün gruplar seçim sessizliği yasasını ihlal etti. Yoğun borçlar ve bizi bekleyen gelişmeler sonucu ülkenin krize girmemesi için derhal hükümet kurmaya doğru ilerlemeliyiz.

Ben geçmişte olduğu gibi el-Ahd Listesinin (Ulusal Özgürlük Hareketi) yanında olacağım ve Maliye Bakanlığı ile ilgili olarak, bu konu uzun zaman önce ve Taif Anlaşmasında kabul edilmiş ve uygulanmıştır. Bu anlaşma uyarınca, Maliye Bakanlığı sadece Şiilere aittir.’

 



Yeni yorum ekle