Filistin için zorlu hafta: ABD elçiliğinin tabelaları asıldı, 2 kişi daha katledildi

Pt, 07/05/2018 - 17:47

Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü olan ‘Büyük Dönüş Yürüyüşü’nde 2 kişi daha İsrail askerlerince katledildi. 14-15 Mayıs günlerinde hem yürüyüş sona erecek hem de ABD’nin Kudüs’e taşımaya karar verdiği büyükelçiliğin açılışı yapılacak. Kudüs'te açılacak elçiliğin tabelaları tarihi kente asıldı bile.

Welayet News - ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması kararıyla barut fıçısına dönen Filistin-İsrail sorununda kritik haftaya girildi.

Filistinlilerin işgale karşı 30 Mart’ta başladığı ve 15 Mayıs’ta sona erecek olan “Büyük Dönüş Yürüyüşü”, İsrail askerlerinin ölümcül saldırılarıyla devam ediyor. Son olarak pazar günü Gazze Şeridi’ndeki Han Yunus’ta gerçekleşen yürüyüşler sırasında 2 kişi İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.

İsrail güçleri, gösterilerin başından bu yana aralarında gazetecilerin de olduğu 50 Filistinliyi katletti, 7 binin üzerinde kişinin yaralandığı tahmin ediliyor.

Bölgedeki gerilimin bir diğer kaynağı ise ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma ısrarı.

14 Mayıs’ta açılması planlanan büyükelçilik binasının tabelaları, tarihi kentin sokaklarına asıldı. Reuters haber ajansının paylaştığı fotoğraflarda Kudüs'ün güneyindeki yollara İngilizce, İbranice ve Arapça tabelalar yerleştirildiği görülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu kararı geçen yılın son ayında açıklamıştı.  

Tel Aviv yönetiminin 1980 yılında başkent ilan ettiği Kudüs'e, bugüne kadar büyükelçilik taşıyan bir ülke yoktu. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı bölgeyi çatışmaların eşiğine getirmişti.

 



Yeni yorum ekle