BM'den Suudi Rejimine İdam Mahkumu 3 Şii Genç Hakkında Çağrı

Per, 04/03/2021 - 17:53

Birleşmiş Milletler, Suudi Arabistan'ı ülkenin doğusunda barışçıl protestolar sırasında gözaltına alınan üç Şii genci serbest bırakmaya çağırdı.

Welayet News  - Suudi destekli İnsan Hakları Komisyonu 7 Şubat'ta yasal yaşa gelmeden idam cezasına çarptırılan Şii üç gencin idam cezasının 10 yıla indirildiğini duyurdu.

İnsan Hakları Komisyonun bildirdiğine göre; gözaltında tutuldukları sürede haklarında yeniden karar verilecek ve böylece üçü de 2022'de serbest bırakılacak.

Bu üç gençten biri olan Ali el-Nemr, 2016 yılında Al-i Suud rejimi tarafından idam edilen tanınmış Şii din adamı Nemr el-Nemr'in yeğenidir. Ali el-Nemr, Suudi Arabistan'ın doğu bölgesindeki protestolara katıldığı için Şubat 2020'de 17 yaşındayken tutuklandı. Ali el-Nemr,  Suudi mahkemelerince haklarında boyunları vurularak idam edilmesi kararı verilen gençlerden biridir.

BM insan hakları uzmanları iddiaların düşürülmesi çağrısında bulunan bir bildiri yayınlayarak, "Suudi yetkililere uluslararası hukuk ve standartlara uygun olarak Ali el-Nemr, Davud el-Merhun ve Abdullah el-Zahir'in biran önce serbest bırakılmasını, uluslararası kanunları baz alarak yeniden yargılanması çağrımızı yineliyoruz." diye belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de geçen Cuma günü yaptığı açıklamada; Suudi yetkililerin birçok kişiyi yasadışı yollarla gözaltına aldığını ve Riyad'ın ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını desteklemesi gerektiğini söyledi.



Yeni yorum ekle