İran'a Karşı Yasadışı Yaptırımlar Ekonomik Terörizmdir

Çar, 03/03/2021 - 07:47

Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Mick Wallace, ABD'nin teslim olmayan ülkelere karşı yaptırımları bir silah olarak kullandığını söyleyerek, yaptırımların BM onayı olmadan ekonomik bir terörizm olduğunu belirtti. 

Welayet News  - İrlanda Cumhuriyeti Avrupa Parlamentosu Milletvekili Mick Wallace, ABD'nin İran, Suriye ve Küba gibi ülkelere yasadışı yaptırımlarını bir kez daha eleştirdi. 

Wallace, Salı günü Twitter sayfasında yayınladığı bir videoda şunları söyledi: ‘Geçtiğimiz 20 yıl içinde, bir veya bir grup ülkenin diğer hükümetlere veya bireylere yönelik yaptırımlarının çoğunlukla insan hakları ihlallerine tepki bahanesiyle kullanılmasında belirgin bir artış gördük. 

Bu farklı türden yaptırımların kullanımı geleneksel olarak BM Güvenlik Konseyi tarafından kolaylaştırılmış ve uluslararası hukukta açıkça belirtilmiştir. 

1990'lardan bu yana, BM Güvenlik Konseyi çerçevesi dışında tek taraflı yaptırım kullanımında önemli bir artış gördük ve bu, çoğunlukla Amerika Birleşik Devletler tarafından yapıldı. Ne yazık ki, bu eylem artık Avrupa Birliği tarafından artıyor. Bu, uluslararası hukukun tam bir ihlalidir.’ 

Avrupa Birliği'nin geçen hafta Venezuela'ya uyguladığı yeni yaptırımlara değinen Wallace, şunları söyledi: ‘Venezuela’ya uygulanan yaptırımların bahanesi yalandır. Muhalefeti zayıflatan, yaptırım uygulanan Venezuela halkı değil, yaptırımların kendisidir. 

ABD diktatörü Juan Guaidó, seçimlere katılmamalıdır, çünkü o da daha seçim yapılmadan bunu kınayan Avrupa Birliği gibi sonuçlardan hoşlanmayacaktır. Ama gerçek şu ki Venezuela'daki muhalefetin çoğu seçimde kalmıştır. 

ABD ve Avrupa yaptırımlarının gerçek etkisi, yaptırım uygulanan ülkelerin halkı üzerinde oldu. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa, ekonomik emperyalizme boyun eğmeyen ülkelere karşı giderek artan bir şekilde yaptırımları bir silah olarak kullanıyor. 

Bu yasadışı yaptırımlar, BM onayı olmadan, ister Venezuela ister Suriye ister İran veya Küba'ya yönelik olsun, hayatı tehdit eden ekonomik terörizmdir.’ 

ABD, Mayıs 2019’da Nükleer Anlaşmadan çekildi ve bu anlaşma uyarınca askıya alınan yaptırımların yanı sıra İran'a başka yaptırımlar da getirdi. 

Salı sabahı ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, İran'ın nükleer kapasiteye ulaşmasını engellemenin en etkili yolunun diplomasi olduğunu ve İran'ın nükleer programı hakkında konuşmak için en iyi yerin 5+1 yolu olduğunu iddia etti. 



Yeni yorum ekle