Yemen'in 5'inci Caydırıcılık Operasyonunun Mesajları ve Hedefleri

Sa, 02/03/2021 - 06:50

Yemen Sliahlı Kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri 28 Şubat Cumartesi günü Suudi Arabistan'a karşı 5'inci caydırıcılık operasyonunun düzenlenmesini duyurdu.

Welayet News  - Yemen halk komiteleri ve ordusu  Ağustos 2019'dan bugüne kadar  Suudi Arabistan'a karşı 5 caydırıcılık operasyonu düzenlemişlerdir.   İlk caydırıcılık operasyonu  Ağustos 2019'da Suudi Arabistan topraklarının 1200 kilometre derinliğinde  Doğu bölgesi El Dammam'da gerçekleştirildi.  İkinci caydırıcılık operasyonu  2 Eylül 2019'da  Suudi petrol tesislerine karşı  yine Doğu bölgelerdeki Bukayk ve Hurays bölgelerinde gerçekleştirildi ve Suudi Arabistan'ın petrol üretimini yarıya düşürdü. 

Üçüncü caydırıcılık operasyonu  Şubat 2020'de gerçekleştirildi. Bu kez de Yemen halk komiteleri ve ordusu  iki Kudüs balistik füzesi, 12 Semad-3 İHA'sı ve de uzak menzilli balistik Zülfikar füzeleri ile  ARAMCO şirketini ve  Yanbu bölgesinde Suudi Arabistan'ın Batı'sındaki  kimi kritik hedefleri vurdu. 

 4'üncü caydırıcılık operasyonu ise  Haziran  2020'de  yapıldı. Bu operasyonda  Selman hava üssü, istihbarat ve savunma bakanlığı ve Riyad' ve Cizzan ve de Necran'daki kimi askeri mevziler Yemen halk komiteleri ve ordusunun İHA'ları ve füzelerince vuruldu. 

 5'inci caydırıcılık operasyonu ise Şubat 2021'de   dördüncü operasyonun 8 ay ardından gerçekleştirildi.  Coğrafi bakımdan   bu operasyon bir kez daha Suudilerin başkenti Riyad'ı ve Güney'de bulunan Ebha ve Hamis Maşit bölgesini hedef aldı.  Bu bağlamda Riyad havalimanı, ve askeri hedefler vuruldu.  Teçhizat bakımından da Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri'nin söylediğine göre  bir Züfikar balistik füzesi, 9 Semad-3 İHA'sı ve 6 Kasıf İHA'sı olmak üzere 15 İHA  kullanıldı. 

Bu caydırıcılık operasyonunun farklı mesajları ve hedefleri oldu. 

 Temel mesaj   Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik hiçbir saldırısı ve saldırganlığının cevapsız kalmayacağıdır.  Buna esasen Yemen silahlı kuvvetleri sözcüsü Yahya Seri  bir bildiri yayımlayarak şöyle dedi:"      Saldırganların saldırılarının aralıksız devam etmesi ve aziz halkımızın kuşatılmasından dolayı, İHA  ve füze birlikleri   Suudi Arabistan'ın derinliklerine  Caydırıcılık Dengelemesi isimli ortak ve büyük bir taarruz başlatmıştır. 

Bu girişimin bir başka mesajı da  Yemen halk komiteleri ve ordusunun caydırıcılık gücünün   o kadar artmış olmasıdır ki  Suudi koalisyonunun savaşı sürdürmesi hiç de lehine olmayacaktır.  Bu doğrultuda   Yemen  stratejik ve askeri uzman  Tuğgeneral Abid El Sur   5'inci caydırıcılık operasyonunun   Yemen'in askeri gücünün arttığına dair kanıt olduğunu söylüyor. Bu askeri uzman  ayrıca  saldırgan koalisyona yönelik bu saldırının  Yemen'in askeri kabiliyetlerinin çok gelişmiş bir seviyeye ulaştığını ispatladığını ve Suudi Arabistan'ın artık bu güce karşı koyacak konumda olmadığını belirtti. 

Bu mesajların yanı sıra  5'inci caydırıcılık operasyonunun belli başlı hedefleri de vardır. 

Temel hedef  Suudi Arabistan'ın  Yemen'e karşı savaşta bugünkü konumunun 2015'e göre zayıf olmasıdır.  Bir diğer yandan  Yemen halk komiteleri ve ordusunun hava savunma gücü de savaşın başlangıcına göre çok daha gelişmiştir.   Bir yandan da Suudi Arabistan'ın kırılganlığı git gide daha da açığa çıkmaktadır.  Bu doğrultuda  Yemen siyasi uzmanı  Hasan Buhayti  Suudi Arabistan'ın yenilgi ve ümitsizlik aşamasına ayak bastığını öyle ki  stratejik ve taktiksel olarak hiçbir savaşa katılmayacak durumda olduğunu belirtti. 

Beşinci operasyonun amaçlarından biri de Yemen ulusal kurtuluş hükümetinin Amerika'ya uymayacağıdır. Amerika   Suudi Arabistan'a Yemen savaşında verdiği desteği noktaladığını belirtti. Ancak savaşın bitirilmesi için hiçbir etkili adım atmadı.  Bu yüzden de zaten Yemenliler 5'inci caydırıcılık operasyonunu düzenlediler ve Marib'i tamamen kurtarma eşiğine geldiler.  



Yeni yorum ekle