Biden, Bin Selman’ın siyasi hayatının tabutuna ilk çiviyi çakmak üzere

Per, 25/02/2021 - 10:15

İlerdeki saatler Suudiler ve özellikle veliahtın şahsı için çok zor ve ağır geçeceğe benziyor; çünkü Beyaz Saray, Kaşıkçı suikastıyla igili CIA raporunun gizli bölümlerini yayınlamaya hazırlanıyor.

Welayet News - Açıktır ki, bu haber Muhammed bin Selman’a isteyerek iktidardan çekilmesi gerektiğine, aksi takdirde ABD’nin ona baskı yaparak kenara koymak için elinde birçok kartın bulunduğuna dair çok açık bir mesajdır.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden’ın Bin Selman’a yönelik politikası, Kaşıkçı suikastına ilişkin haberleri saklamaya çalışırken Kongre’nin bu bilgilere erişimini de reddeden Donald Trump’ınkinden çok farklı. Biden yönetimi, Muhammed bin Selman’ın bir yandan Kaşıkçı suikast emrini verdiğini, diğer yandan dünyaya meydan okuyup formalite icabı bir yargılama yürüterek eski danışmanı Suud el-Kahtani gibi isimleri suça karışmaktan beraat ettirdiğini düşünüyor. Bazı Amerikalı uzmanlara göre Biden, raporu yayınlayarak Bin Selman’ı iktidardan ayrılmaya zorlamayı planlıyor.

Bin Selman’a yönelik Biden’ın takındığı bu sert tutumu, elbetteki insani duygularından veya insan haklarına olan saygısından değil, Trump’tan daha akıllı olması gerektiğinden kaynaklanıyor. Biden, akıl tutulması ve güç zehirlenmesine kapılan bu pervasız ve maceracı Suudi prensin, ABD'nin ve onun Suudi Arabistan ve bölgedeki müttefiklerinin çıkarlarını tehdit ettiğini düşünüyor. Dört yıldan daha az bir süredir velihatlık koltuğuna otururken, Suudi Arabistan’ı daha büyük krizlere ve zorluklara sürükleyerek bu ülkenin bölgedeki klasik rolüne ve itibarına halel getirmiştir.

Beyaz Saray ileriki saatlerde ve günlerde CIA raporunun gizli bölümlerini yayınlarsa Suudi Veliaht Prensi için özel bir yargı dosyası açılacak; zira o, Kaşıkçı cinayetinin asli planlayıcısı ve amiridir. Bu nedenle, Kaşıkçı’nın Amerika’da oturma kartına sahip olduğu ve adli korumaya tabi tutulduğu göz önüne alındığında, Amerikan yargısı, Veliaht Prens aleyhine cezai soruşturma başlatacak. ABD yargısının Muhammed bin Selman için tutuklama emri çıkarması muhtemel.

Muhammed bin Selman’ın yaptığı hata ve siyasi hayatı boyunca bedelini ödeyeceği yanlışı iki yönlüdür; o, babasına yaslanarak ve veliaht olma salahiyetine sahip olmadığı halde, kendi gücünü kötüye kullanıp muhaliflerine ve rakiplerine, özellikle amcalarına ve kuzenlerine karşı şiddetli bir baskı ve şiddet politikası izlerken, bütün yumurtalarını da Trump gibi bir dengesizin sepetine koydu ve Katar’ı kuşatmaya aldı, Lübnan'ın o zamanki başbakanı Saad el-Hariri’yi rehin alıp istifaya zorladı. Suudi rejimi için hiçbir kazanımı olmayan, aksine maddi ve insani olarak büyük maliyetleri kendisine ödettiren Yemen savaşını durdurma talepleri de Bin Selam tarafından kabul edilmiyor. Bu nedenle, prensin bu sarsıntılı ve istikrarsız kişiliğinin ABD’yi baya zarara uğrattığını ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) raporuna dair yapılan ifşaatın Bin Selman’ın siyasi hayatının tabutuna çakılacak ilk çivi olacağını söylemek gerekir.



Yeni yorum ekle