Beyaz Saray: Cemal Kaşıkçı raporu kısa sürede açıklanacak

Per, 25/02/2021 - 07:05

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Suudi Arabistanlı Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırlanan raporun kısa süre içinde açıklanacağını duyurdu.

Welayet News  - Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırlanan raporun üzerindeki gizliliği kaldırma sözü verdiğini anımsatan Psaki, "Bu raporun gizliliğinin kısa sürede kaldırılmasını ve yayımlanmasını bekliyoruz. Ancak şu anda net bir zaman yok" ifadesini kullandı.
Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın yakın zamanda Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile telefonda görüşeceğini de belirtti.
Biden-Kral Selman görüşmesinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın yer almasının beklenmediğini kaydeden Psaki, Muhammed bin Selman'ın muhatabının ABD Savunma Bakanı olduğunun altını çizdi.
Psaki, Biden'ın amacının Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden ayarlamak olduğunu, Suudi yönetimine karşı da bu doğrultuda adımlar atılacağını aktardı.
Bilindiği üzere Suudi rejimi Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 18 gün sessizliği ve inkarını sürdürdü, fakat Türkiye, Kaşıkçı'nın Suudi veliaht Muhammed bin Salman'ın direkt emri üzerine öldürüldüğüne dair inkar edilemez raporlarını yayınladı. 
Arabistan savcılığı cinayet dosyası suçluları hakkında boş bahanelerle beraat kararı verdi.
Birleşmiş Milletler'in özel raportörü Agnes Callamard yargısız infazlar, yargılama işlemleri ve Suudi mahkeme kararları, "adaletin alaya alınması" şeklinde değerlendirerek, Kaşıkçı dosyası sürecinin insaf, adalet ve şeffaflıktan yoksun olduğnu söyledi.



Yeni yorum ekle