Çin Hindistan’la ticarette Amerika’nın önüne geçti

Çar, 24/02/2021 - 12:48

Yeni verilere göre Çin, Hindistan’la ticari ilişkilerini artırarak bu ülkenin en büyük ticaret ortağı ABD’nin yerini aldı.

Welayet News - Sputnik, Pekin ve Yeni Delhi arasındaki sınır gerilimine rağmen, Çin’in Amerika’nın yerini alarak Hindistan’ın ilk sıradaki ticaret ortağı haline geldiğini bildirdi.

Hindistan Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan son rakamlar, Yeni Delhi ile Pekin arasındaki ticaretin geçen yıl 77,7 milyar dolara ulaşarak Çin'in Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı haline geldiğini gösteriyor.

Hindistan Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Çin’den ağır makine ve telekomünikasyon ekipmanı ithalatı süreci bu dönemde devam etti.

Genel olarak, Çin'in Hindistan'a ihracatı, Yeni Delhi’nin Washington ve Abu Dabi’den yaptığı ithalattan daha fazla olan 58,7 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. BAE, Hindistan’ın üçüncü büyük ticaret ortağıdır. Yeni veriler ayrıca, 2010 -2019’da Yeni Delhi’nin en büyük ticaret ortağı olan ABD ile Hindistan arasındaki ikili ticaret hacminin 75,9 milyar dolara düştüğünü gösteriyor. Amerika ile Hindistan arasındaki iki ticaret, 2019 -2020 zaman diliminde yaklaşık 88,78 milyar dolar olarak tahmin edilirken, bir önceki yılın aynı döneminde bu rakam 87,96 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Hindistan'ın en büyük ticaret ortağı olarak Çin'in yeniden ortaya çıkışı, Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin doğu komşu ile ticari ilişkileri kesmeye yönelik çabalarına rağmen, sınır çatışmasına bir misilleme adımı olarak gerçekleşiyor. Çin-Hindistan ticari ilişkilerinin gelişmesi, iki ülkenin hala Ladakh’ın doğu bölgesindeki sınır bölgelerinde çatışma halinde olduğu bir dönemde yaşanıyor.



Yeni yorum ekle