Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı İran'ı ziyaret edecek

Per, 18/02/2021 - 06:51

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Rafael Grossi, Tahran'ın yakında UAEK denetçilerinin bazı tesislere girişini sınırlandırması planıyla ilgili çözüm bulmak amacıyla İran'a ziyaret edeceğini açıkladı.

Welayet News  - Grossi, Salı günü üye ülkelere sunduğu brifingde, İran’ın 23 Şubat'tan itibaren nükleer anlaşma kapsamındaki “gönüllü şeffaflık önlemleri” uygulamasını durduracağını bildirdi.

Grossi, İran'ın Viyana'daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu temsilcisi Kazım Garipabadi'nin Twitter üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşımı doğruladı.

Gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında konuşan Garipabadi, “Bu ziyaret UAEK Başkanı tarafından ve İran'ın UAEK'ye 15 Şubat günü gönderdiği mektubunun hükümlerinin nasıl uygulanacağı konusunda İran Atom Enerjisi Örgütü ile teknik görüşmeler yapmak ve İslami Şura Meclisi'nce yürürlüğe giren Stratejik Eylem Kanunun 6. maddesi ve iki taraf arasındaki işbirliğinin yeni gelişmeler ışığında nasıl yapılması konusunda fikir alışverişinde bulunmak için talep edildi” dedi.

Nükleer anlaşma olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı’na göre, yasadışı nükleer faaliyet şüphesi durumunda UAEK denetçilerinin askeri tesisler de dahil olmak üzere, İran’daki nükleer olmayan tesislere sınırlı erişime sahip olmaları gerekiyor. Ancak Aralık ayında İran parlamentosundan geçen bir yasa uyarınca İran, ABD yaptırımlarında bir gevşeme olmadığı sürece Şubat sonunda bu denetimlere izin vermeyi bırakacak.

Bu durumla karşı karşıya kalan Grossi, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun gerekli doğrulama çalışmalarını devam ettirebilmesi için karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak adına İran'ı ziyaret etmeyi teklif etti.

Tags: 


Yeni yorum ekle