Ensarullah: Amerika Operasyonlara Son Vermeli

Çar, 17/02/2021 - 08:02

Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yemen güçlerinin ilerlemesini ve Suudi Arabistan'a yönelik askeri operasyonları durdurması çağrısında bulunan açıklamasına tepki gösterdi. 

Welayet News  - Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü ve Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdüsselam şu ifadelerde bulundu: ‘Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı savaşı altında siyasi sürece geçilemez.’ 

Muhammed Abdüssalam, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Salı gecesi Yemen güçlerinin askeri operasyonlara ve ilerleyişe son verilmesi çağrısında bulunan açıklamasına tepki gösterdi ve şunları yazdı: ‘Tam ve kapsamlı bir ateşkesin sağlanması ve kuşatmanın kaldırılmasının ardından yapıcı ve başarılı siyasi eylem talep eden bizleriz.’ 

Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü, Suudi tarafının Yemen'deki çeşitli ateşkesleri sabotaj etme geçmişine değinerek şunları söyledi: ‘Geçmiş deneyimlerimize dayanarak, ateş ve kuşatma koşullarında hiçbir siyasi süreç asla başarılı olmayacaktır. İşgalci ve saldırgan, düşmanlığını ve saldırılarını sona erdirmelidir ve Yemen kuşatmasını kaldırmalıdır ve biz bu konuyu olumlu bir yaklaşımla ele almaya hazırız. 

ABD Dışişleri Bakanlığı dün, Yemen Ensarullah hareketini Sana merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin bir parçası olarak kara terör listesinden resmi olarak çıkardığını açıkladı. 

ABD ayrıca, Ensarullah Hareketini, Marib eyaletindeki (kuzey-orta Yemen ve Suudi Arabistan’a sınır) askeri operasyonları ve ilerleyişi durdurmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda Ensarullah’ı görüşmelere dönmeye ve Yemen'deki siyasi sürece girmeye çağırdı. 

Donald Trump liderliğindeki eski ABD yönetimi, Yemen'e komşu iki ülke olan BAE ve Suudi Arabistan'ın talepleri doğrultusunda Beyaz Saray'daki varlığının son günlerinde, bazı Ensarullah liderlerini terör listesine almıştı. 

Ensarullah daha önce savaşan taraflarla ve Suudi Arabistan ile dört tur görüşme yapmıştı, bu görüşmelerin sonuncusu 2019’da gerçekleşti ve el-Hudeyde (Yemen'in batı kıyısı) anlaşmasıyla sonuçlandı ancak Suudi-BAE koalisyonu defalarca bu anlaşmayı ihlal etti ve yıllardır kapalı olan Sana Havalimanı'nın yeniden açılması konusundaki taahhütlerini yerine getirmedi. 

Yemen hükümeti ve askeri yetkililer, Suudi askeri hedeflerine yönelik her türlü füze ve insansız hava aracı operasyonunu meşru hakları olarak görüyorlar ve bu operasyonların kuşatma ve Yemen'e karşı altı yıllık savaş sona erdiğinde biteceğini vurguluyorlar. 



Yeni yorum ekle