İran yeni yerli uydu taşıyıcısı Zülcenah'ı başarıyla test etti

Sa, 02/02/2021 - 09:26

İran Savunma Bakanlığı, bugün başarılı bir şekilde uzaya yeni uydu taşıyıcı roket fırlatıldığını belirtti.

Welayet News  - İran Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, uzaya uydu fırlatmak için geliştirilen ‘Zülcenah’ adlı roketin yerli üretim roketler arasında, katı yakıtla çalışan en güçlü motora sahip olduğu kaydedildi.

İran Savunma Bakanlığı Sözcüsü şunları söyledi: Uzaya uydu fırlatmak için geliştirilen Zülcenah roketi, ülkenin en güçlü katı yakıt motoruna sahiptir ve İran’da ilk kez uzay roketlerinde katı yakıt kullanmıştır. 

İran Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mühendis Hüseyni, “Şafakta on gün” (Deheyi Fecr) ve Uzay ve Teknoloji günleri münasebetiyle İran’ın Tv4 Kanalına şunları söyledi: ‘Allah'ın yardımı ve Savunma Bakanlığına bağlı uzay endüstrisi bilim adamlarının cihadi çabaları ve Silahlı Kuvvetlerin desteğiyle, uzayda yörüngeyi test etmek amacıyla Zülcenah roketinin ilk deneme fırlatması, ülkedeki en güçlü katı yakıt motoru teknolojisi kullanılarak gerçekleşti. 

Üç aşamalı bu uydu taşıyıcı roket, teknik özellikler açısından dünyanın en iyi uydu taşıyıcılarıyla rekabet halindedir ve iki kademeli katı sürücülü ve bir kademeli sıvı sürücülüdür ve bu roket, 220 kilogram ağırlığındaki uyduyu 500 kilometre yüksekliğe taşıma yeteneğine sahiptir. 

Bu uzay denemesinin en önemli başarılarından biri, 750 tonu aşan itme gücü ve diğer yeni teknolojilerle birlikte bu üründe kullanılan ülkedeki en güçlü katı yakıt motorudur. 

Bu uydu taşıyıcı, araştırma testlerinden ve teknolojik olarak sağlamlaştırıldıktan sonra operasyonel uyduları yörüngeye koymaya hazır olacaktır ve ana özellikleri maliyetleri düşürmek ve hedeflere ulaşma hızını arttırmaktır ve hareketli bir platformdan fırlatma yeteneği sayesinde, uyduyu güneşin yörüngesine yerleştirmek mümkündür, bu da algılama uydusuna özel yetenekler kazandırmaktadır.’

İran, ilk kez uzay roketlerinde katı yakıt kullanmış oldu.



Yeni yorum ekle