Suud Rejiminden Ehl-i Beyt Meddahına 9 Ay Hapis

Çar, 27/01/2021 - 14:03

Dammam Ceza Mahkemesi, Ehl-i Beyt meddahı "Muhammed Bojbare’yi hiçbir suçu olmamasına ve sadece dini şiarları ve İmam Hüseyin ‘in (as) şehadetinin kırkıncı günü olan Erbain merasimlerini ayakta tutması sebebiyle dokuz ay hapis cezasına çarptırdı.

Welayet News  - Suudi Arabistan'daki Dammam ceza mahkemesi dün Ehl-i Beyt Meddahı Muhammad Bojbare’yi 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

Dammam Ceza Mahkemesi, bölgedeki diğer sekiz Şii genci de dört ay hapse mahkûm etti.

Hukuk aktivistleri ise konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: Muhammad Bojbare herhangi bir suç işlemedi ve sadece İmam Hüseyin'in (as) şehadetinin kırkıncı günü olan Erbain için merasim düzenledi.’

Muhammed Bojbare, geçen yıl 4 Ekim'de Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde sekiz Şii gençle birlikte tutuklandı.

Gözlemciler, Suudi Arabistan'ın doğu bölgesinde bu meddahın ve Şiilerin tutuklanmasının, Şii mezhebine mensup kişilere karşı mezhepsel bir ayrım amacıyla gerçekleştiğini belirtiyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen yerel bir aktivist şu ifadelerde bulundu: ‘Bu şahısların tutuklanmasının amacının Şii mezhebine mensup kişilere yönelik mezhepsel bir ayrım olduğu görülüyor ve bu sadece Suudi hükümeti tarafından yürütülüyor.

Muhammed Bojbare ve arkadaşları herhangi bir suç işlememiş ve herhangi bir yasadışı eylemde bulunmamışlardır. Sadece Sefer ayında İmam Hüseyin'in (as) şehadetinin kırkıncı günü olan Erbain’de merasim düzenlemişlerdir, ancak güvenlik servisleri onları sorguya çağırmış ve bu kişiler o zamandan beri de hapishanedelerdir.’

Yerel kaynaklar şu ifadelerde bulunuyor: ‘Tutuklanmandan önce Bojbare ve beraberindekiler hakkında herhangi bir tutuklama emri çıkarılmamıştı ve onlar herhangi bir tutuklama emri çıkarılmaksızın Suudi Ceza Kanunu'nun 3. Maddesi ile çelişkili bir şekilde tutuklanarak hapse gönderilmişlerdir. Bu kanuna göre, kişilerin tutuklanması ancak mahkumiyetleri kanıtlandıktan sonra gerçekleşebilir.’

Şimdiye kadar Suudi güvenlik güçleri tarafından, bazıları Yemen savaşına karşı çıktıkları ve Şeyh Nemr el-Nemr'in idamını kınadıkları için 16 Şii din aliminin tutuklandığı söyleniyor.



Yeni yorum ekle