Nobel Barış Ödülü Sahibi: Biden, Yemen Hakkındaki Sözünü Tutmalı

Cu, 22/01/2021 - 11:24

Yemenli insan hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi, yeni ABD başkanını Yemen savaşında Suudi hükümetine verilen desteği sona erdirme sözünü yerine getirmeye çağırdı. 

Welayet News  - Yemenli insan hakları aktivisti ve 2011 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Tevekkül Karman, Joe Biden'ı Yemen'deki savaşı sona erdirmek için derhal harekete geçmeye çağırdı. 

Tevekkül Karman, Washington Post Gazetesinde şunları yazdı: ‘ABD hükümeti, Suudi Arabistan'a Yemen'e askeri saldırı başlatması için yeşil ışık yakmakla büyük bir hata yaptı ve bu savaşı destekleyerek yanlışlarını ikiye katladı. Bu savaş şimdiye kadar on binlerce insanı öldüren bir savaştır. 

Joe Biden, seçim kampanyasında Suudi Arabistan'ı "nefret edilen" bir ülke olarak nitelendirdi ve bu ülkeye silah satışının sona ermesi çağrısında bulundu. Mutlu oldum. 

Biden bugün sözünü tutmalıdır. Geçen ay Trump yönetimine, Suudi Arabistan'a 500 milyon dolar değerinde akıllı füze satma anlaşmasının Yemen'de daha fazla yıkıma ve Yemen halkının öldürülmesine yol açabileceğini ve şimdi bu anlaşmanın artık 21 Haziran'da Biden yönetiminin müdahalesi olmadan Kongre tarafından onaylanacağını söyledim. 

Suudi Arabistan'a daha fazla silah satmanın, milyonlarca Yemenlinin yoksulluğu, açlığı ve öldürülmesi konusunda bir yardımcı olmayacaktır ve Yemenliler sorunlarını çözmek için sadece kendilerine güvenmek zorundadır.’ 

Tevekkül Karman bir kez daha, Biden’ın, ABD hükümetinin diktatörleri övmeyi ve insan haklarını hiçe saymayı bırakması gerektiği yönünde daha önce yaptığı konuşmalara değindi. 

Yemenli bu aktivist daha sonra şunları yazdı: ‘Suudi koalisyonunun Yemen'i işgalinden bu yana terörist gruplar yeniden canlandı ve Suudi hükümeti, BAE ile birlikte el Kaide gibi gruplara Yemen'e sızmaları için yeşil ışık yaktı ve Biden hükümeti bölgedeki aşırılığı durdurmak için savaşmalı ve Yemen savaşı sona ermelidir.’ 

New York merkezli insan hakları örgütü “Democracy for the Arab World Now-DAWN” adlı sivil toplum örgütünün müdürü Sarah Leah Whitson da Twitter sayfasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ı kötü günlerin beklediğini yazdı. 



Yeni yorum ekle