Güney Yemen Limanlarının Petrol Mafyasına Kiralanmasının Perde Arkası

Sa, 19/01/2021 - 08:25

Yemen’in Şabva eyaleti Valisi, Suudi-BAE koalisyonunun, stratejik güney Yemen limanlarından petrol ve silah kaçakçılığı yapmaya devam etmek için Kına limanını 30 yıllığına petrol mafyasına kiralamak için düğmeye basarak yeni bir komplo düzenlediğini açıkladı. 

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti tarafından Şabva valiliğine seçilen Ahmed el-Hasan el-Emir, Suudi-BAE koalisyonunun paralı askerlerini Yemen'i işgal etmekle, Mekran Denizi'ndeki stratejik limanları işgalci ülkelere teslim etmekle ve Şabva sakinlerini kandırmakla suçladı. 

Ahmed el-Emiri, Kına limanının sahte projesinin açılışı için Yemen'i işgal eden koalisyonun paralı askerlerinin kutlama yapmasını, bu eyaletin limanlarının, Yemen'i işgal eden ülkelere teslim olmasının bir teyidi olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: ‘Rudum'daki tarihi Kına limanı, Şabva eyaletinin doğal limanlarından biridir. İşgalci ülkelerin yaptığı şey, bu limanı "Muhammed Salih bin Adio" (Hadi hükümetinin seçilmiş valisi) isimli bir paralı asker aracılığıyla kiralayarak, 30 yıl boyunca ondan faydalanmak için komik bir gösteridir. 

Bu liman, son yıllarda bu eyaletteki el-Islah partisinin paralı askerleri tarafından istismar edildi ve petrol ürünleri ve silah kaçakçılığı için bir deniz geçidi haline geldi. Bugün bu limanda yaşananların yatırımla hiçbir ilgisi yok ve yaşananlar, işgalci ülkelerin ve el-Islah Partisi milislerinin Makran Denizi'ndeki nüfuzlarını güçlendirme arzusuyla ilgilidir.’ 

Şabva Valisi konuşmasının devamında, işgalci kuvvetlerin ve Yemen’i işgal eden ülkelerin Şabva’daki bütün limanlardan çıkması ve işgal edilen bu limanın tamamının ve gelirlerinin bu eyaletin gelişimi ve ilerlemesi için kullanılması gerektiğini belirtti ve Şabva’nın özgür insanlarından, bu komik gösteriyi sona erdirmelerini ve işgalciler, Suudiler ve BAE ile birlikte Şabva limanındaki gücü bölmeye ve onun gelirini yağmalamaya çalışan el-Islah milislerinin planlarını etkisiz hale getirmelerini istedi. 

Güney Yemen'deki petrol kaçakçılığı ve limanların sömürülmesi, Yemen'deki işgalci koalisyonda müttefik ülkeler olan Suudi ve BAE arasındaki çekişme noktalarından biridir ve ikisi de bu konuda birbiriyle rekabet içindedir. Yaklaşık iki yıl önce Abu Dabi açıkça, Güney Yemen'de liman işletme hakkına sahip olduğunu iddia eden bir genelge yayınladı. Öte yandan, geçen yaz Mansur Hadi hükümeti, Şabva eyaletindeki Kına limanından günde 100 bin varilden fazla satış yaptığını duyurdu. 

Bununla birlikte, siyasi gözlemcilere göre, Suudi koalisyonundaki taraflar nihayetinde Şabva ve Marib eyaletlerindeki petrol kaçakçılığı konusunda anlaşıyorlar ve her seferinde buradan elde ettikleri geliri resmi çevrelerden uzak bir şekilde aralarında paylaşıyorlar. 

Analistler ve siyasi gözlemciler BAE ile Suudi Arabistan arasında güney Yemen'deki petrol yataklarını bölmek için açıklanmayan bir anlaşma olduğunu ve bu ülkelerin uluslararası hukuka aykırı bir şekilde Yemen petrolünü çalmaya ve satmaya devam ettiklerini düşünüyorlar. 

Bu arada siyasi arenada, Abd Rabbuh Mansur Hadi (istifa eden ve kaçak Yemen cumhurbaşkanı) kabinesi ve Abu Dabi arasında güney eyaletlerdeki limanların idari işlerinin kontrolü konusunda hala bir rekabet var. Şabva eyaletinde görev yapan yetkililerden el-Rasas Hüseyin el-Bakiri’nin ifadesine göre, BAE, bütün bu konuların dışında, geçtiğimiz günlerde petrol kuyularının derinleştirilmesine ek olarak, Şabva eyaletinin el-Kaşka bölgesinde yeni kuyular açtı. 

Bu yetkili açıklamalarının devamında, Yemen'deki işgalci koalisyona bağlı paralı askerlerin bu limanı teslim etme ve petrol mafyasına kiralama çabaları gölgesinde, Kına limanı üzerinden yapılan petrol kaçakçılığı konusunda uyarıda bulundu ve Yemen petrol kaçakçılığı operasyonunun devam ettiğini doğruladı. 



Yeni yorum ekle