İyi geceler Amerika!

Ct, 16/01/2021 - 08:38

Joe Biden’ın Amerika’nın bir sonraki başkanı olarak yemin etmesine altı gün kala, bu ülkedeki gelişmelerin gidişatı güvenlik ve askeri ortamın genişlemesi yönünde ilerliyor. Amerika güvenlik güçleri en üst düzeyde hazırol vaziyetine geçmiş durumda ve bu ülkenin özel muhafızlarının silahları da savaş mermileriyle donatılmış bulunuyor. Bu da kargaşının çıkması durumunda mermileri sıkma emrinin verilmesi anlamına geliyor.

Welayet News Keza Biden’ın yaklaşan yemin töreni ve güvenlik endişelerinin artması nedeniyle, Başkan Yardımcısı ve bu ülkenin Dışişleri Bakanı da dahil olmak üzere üst düzey ABD hükümeti yetkililerinin tüm ziyaretleri iptal edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı da bu bakanlığa bağlı çalışanların tüm yurt dışı seyahatlerinin iptal edildiğini duyurdu. Haber kaynakları ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ziyaretlerinin yaklaşan başkanlık yemin töreni nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.   

Başkentin hassas bölgelerine 10.000 ila 15.000 Ulusal Muhafız üyesi göndermeye ek olarak, ABD güvenlik güçleri geçen Çarşamba Kongre’nin önünde yaşanan olayların tekrarlanmasını önlemek için, kimsenin tırmanamayacağı dedikleri yüksek çitler ve bariyerler kurdular. Fransa Haber Ajansı da Kongre çevresindeki ABD güvenlik güçlerinin Salı gecesinden bu yana yoğun şekilde silah taşımaya başladığını bildirdi.

Aynı bağlamda, Amerikalı iki yetkili, ABD Başkanı tarafından atanan ve Amerikan ordusunun idari ve lojistik işlerini yürüten Savunma Bakanı Yardımcısı Ryan McCarthy’nin, Joe Biden’ın yemin töreninin düzelenmesi arefesinde Ulusal Muhafız güçlerini silahlandırma kararı aldığını açıkladı. Reuters’göre, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki Amerikalı yetkili, bu güçlerin sayısının tam olarak ne kadar olduğu hakkında bir bilgi vermedi ancak silahlı olacaklarını söyledi.

ABD Ulusal Muhafız Bürosu Yetkilisi General Daniel Hokanson Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cumartesi gününe kadar yaklaşık 10.000 Ulusal Muhafız askerinin güvenlik, lojistik ve iletişim yardımı sağlamak üzere Washington’da konuşlandırılmasının beklediğini söyledi. Yetkililerden biri, Milli Muhafız güçlerine savunmada öncelik verilmeyeceğini ve sadece polis departmanlarına yardım edeceğini, ancak Kongre bölgesindeki tehditler göz önüne alındığında, bu güçlerin nefsi müdafaa amacıyla silah taşımaları gerektiğini söyledi.

Bu karar, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) yemin törenin düzenlenmesinin arifesinde silahlı protestocuların varlığına karşı uyardığı bir sırada geldi. Buna rağmen, Amerikan ordusu bu konuda Reuters’a bir yanıt verdi.

ABD Federal Polisi de 16 Ocak’ta Washington’a gitmeyi planlayan silahlı bir grup hakkında bilgi aldıklarını duyurdu. Bazı haberlere göre, Kongre’ye karşı silahlı protestoların da 17 Ocak ile 20 Ocak tarihleri arasında toplandığı bildiriliyor. IBS News muhabirine göre, militan grup, Kongre’nin Anayasa’nın 25. Ek Maddesi yoluyla Başkanı görevden almaya çalışması durumunda geniş çaplı huzursuzluk çıkabileceği konusunda uyardı.

Amerika’nın dört bir yanında hazırol vaziyeti

Güvenlik güçleri yalnızca başkette değil, ABD genelinde silahlı çatışma veya hükümet binalarına saldıran Trump destekçileri ile başa çıkmak için yüksek alarmda. Ulusal Muhafız kuvvetleri şu anda 50 ABD eyaletinin tamamında tam bir hazırol vaziyetine gemiş durumda.

İkinci bir bombalama olayı

ABD’li güvenlik yetkililerinin birkaç gün önce Kongre yakınlarında bomba yüklü bir kamyon bulduklarına dair haberi, Kongre saldırısının olduğu gün patlatılmasına çalışan tek bombalama girişimi olarak düşünülse de ancak Amerikan yetkilileri dün bir başka bombalama duyurusu yaptı.  

Konuya ilişkin açıklama yapan Washington Bölge Mahkemesi Başsavcı Vekili Michael Sherwin, Trump taraftarlarının Kongre karşısında yaptığı gösteriler sırasında Washington’daki Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti ofislerinin yakınına boru tipi bombaların yerleştirildiğini söyledi. Sherwin’in dediğine göre, yerleştirilen bombalarda patlayıcı fünyeler ve zamanlayıcılar vardı. Amerikan yetkili, Washington’da iki büyük ABD partisinin ofislerinin yakınına bombayı yerleştirenlerin tutuklanıp cezalandırılacağını belirtti. Sherwin, Washington’daki bombalama olaylarına girişenlerin kimliklerini ifşa edenlerin 50 bin dolarla ödüllendirileceğini de söyledi.

Kongre ve Trump Yardımcısı arasındaki savaş

ABD Temsilciler Meclisi, Amerika Başkan Yardımcısı Mike Pence’i anayasanın kendisine verdiği güç ve yetkileri kullanarak Trump'ı görevden almaya çağıran bir tasarıyı onayladı. Rapora göre, Temsilciler Meclisi üyeleri bu tasarıyı onaylayarak Mike Pence’ten Trump’ı azletmek için Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’ni kullanmasını fiilen istemiş oldu. ABD Anayasası’nın 25. Ek Maddesi bu ülke başkanının yokluğu ve halefiyetini ilgilendiren kanunlarla ilgildir. Bu ek maddeye göre, ABD Başkanı’nın kifayetsizliği, yetersizliği veya ölmesi durumunda, kabine çoğunluğu Başkan Yardımcısını seçerek Başkan olarak atayabilir. Bu tasarı, 205’e karşı 223 oyla onayladı. Cumhuriyetçilerin çoğunluğu tasarıya karşı çıktı. Diğer yandan Mike Pence ise, Donald Trump’ı azletmek için Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’nin uygulanmasını kabul etmeyeceğini açıkladı. Amerika Başkan Yardımcısı, Nancy Pelosi’ye yazdığı bir mektupta, böyle bir girişimin milletimizin ve anayasanın çıkarına olmayacağına inandığını yazdı. Konuya ilişkin açıklama yapan Amerikan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ise, Trump Yardımcısı’nın Anayasa’nın 25. Ek Maddesi’nin icra edilmesine karşı çıkması halinde Kongre’nin Trump'ı görevden alacağını söyledi.     

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in, Amerikan tarihinin belki de en farklı başkan yardımcısı olduğu söylenebilir. Pek çok analist tarafından formalite bir makam olarak telakki edilen ABD Başkan Yardımcılığı makamı, Trump'ın başkanlığının son haftalarında iki kat daha önemli bir makam hale geldi. Öyle ki Trump'ın başkanlık koltuğunda kalıp kalmaması tamamen Pence’in iradesine bağlı hale gelmiş durumda. Biden’ın seçimlerde kazandığını teyit ederek kendi Trump’ın destekçilerinin saldırılarının hedefi haline getiren Pence, dün Amerika'nın çeşitli eyaletlerinin valilerine hitaben, “Trump’ın görev süresi sona eriyor ve güç devri sakince gerçekleşiyor” dedi.

Trump: Şimdi kanun ve düzen zamanı  

Destekçilerinin Kongre’ye saldırması nedeniyle hala dostları ve hasımları tarafından eleştirilen Trump da dün yaptığı bir konuşmada, “Şimdi barış ve huzur zamanı” dedi. Teksas’ta Meksika sınırındaki duvarın kenarında konuşan Trump, “Çok zor bir seçimden sonra, şimdi kanun ve düzen zamanı” dedi. Trump sözlerininde devamında, “Kolluk kuvvetlerine saygı, ‘Amerika’yı yeniden harika yap’ sloganının temel taşıdır” dedi. Anayasa’nın 25. Ek Maddesi hakkında hiçbir endişesinin olmadığını ve bu maddenin kendisi için bir tehdit sayılmadığını da belirten Trump, “İfade özgürlüğü bugün benzeri görülmemiş bir saldırı ile karşı karşıyadır” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçiler arasında Trump’ın azledilmesine yönelik desteğin artması

Genellikle ABD Kongresi ile ilgili haberleri yayımlayan Hill News, dün yayınladığı bir raporda, ABD Temsilciler Meclisi’nin bir grup üst düzey cumhuriyetçi üyesinin, destekçilerini Kongre’ye saldırmaya teşvik ettiği için ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden alınmasını desteklediğini bildirdi. ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi’nin kıdemli bir üyesi olan John Katko, Trump'ın görevden alınmasını destekleyen ilk cumhuriyetçi partiliydi. Amerika Temsilciler Meclisi’nin bir diğer kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Adam Kissinger kısa bir süre sonra yaptığı yazılı bir açıklamada, “Trump yasama erkine saldırmak için yürütme erkindeki konumunu kullandı. Buna binaen, Temsilciler Meclisine sunulan azletmekle ilgili gensoru tasarılarını değerlendirmek suretiyle şunu söylemem gerekiyor; bu eylem gensoru edilmezse, o zaman hangi ihlal gensoru hak ediyor?” diye yazdı. Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı ve Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin kızı Liz Cheney de Trump’ın azledilmesini desteklediğini açıklayarak, “ABD Başkanlık makamına ve anayasa yeminine bundan daha büyük bir ihanet düşünülemez” dedi. Öte yandan New York Times gazetesi de yayımladığı bir raporda, Senato Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi senatörlerin lideri Mitch McConnell’in etrafındakilere, “Trump’ın gensoru konusu olacak hatalar yaptığına inandığını ve Demokratların Trump’ı azletme girişiminden memnun kaldığını ve bunun sayesinde Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’den kovulmasının kendisi için daha da kolaylaştığını söylediğini” aktardı.

Temsilciler Meclisi Trump’ı azletmek için toplandı  

Trump taraftarlarının Amerika Kongresi’ne saldırmasından bir hafta sonra, Donald Trump’ı azletme için ABD Temsilciler Meclisi üyeleri toplantısı yapıldı. Trump’a yönelik en önemli suçlama, taraftarlarını isyan çıkarmaya teşvik etme ve ulusal güvenliği tehlikeye atma suçlamasıdır. Dünkü toplantıda, ilk olarak, gensoru hükümlerini düzenleyen kurallar ve yönetmelikler yaklaşık bir saat boyunca tartışıldı. Oylamanın sonucu yazı yazıldığı sırada henüz belli değildi.

Vatanemrooz Gazetesi

Çeviri: Mehmet Gönül

Welayet News

Tags: 


Yeni yorum ekle