İnsan Hakları İzleme Örgütü'den Arabistan ve BAE'ye Silah Satışını Durdurma Çağrısı

Cu, 15/01/2021 - 06:49

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yemen savaşında devam eden suç ve cinayetlere değinerek, yeni ABD yönetimini Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah satışını durdurmaya çağırdı. 

Welayet News  - İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan ve BAE’nin Yemen'deki suç ve cinayetleri nedeniyle Joe Biden liderliğindeki yeni ABD yönetimini bu iki ülkeye silah satışını durdurmaya çağırdı. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin geçtiğimiz yıl boyunca savaş yasalarını ihlal etmeye ve Yemenlilere karşı yeni savaş suçları işlemeye devam ettiğini söyledi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ndeki Yemenli araştırmacı Afrah Nasır şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen savaşına karışan tarafların işledikleri suç ve cinayetlerin devam etmesi, bu tarafların suç ve cinayetlerini durdurmayı gerçekten istemediklerini ve yargılanmayacaklarını ve onlardan hesap sorulmayacağını göstermektedir. Bu nedenle, ilgili tarafların Yemen savaşının faillerinin yargılanması için uluslararası tedbirlerin alınmasına yönelik eylemleri desteklemesi gerekmektedir. 

Biden hükümeti, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne silah satışını durdurarak en azından bu iki ülkenin Yemenlilere yönelik yasadışı saldırılarını durdurma fırsatına sahiptir.’ 

Şimdiye kadar Suudi Arabistan veya BAE'den İnsan Hakları İzleme Örgütünün bu açıklamasına resmi bir yanıt gelmedi. 

BAE, daha önce Yemen savaşından çekildiğini duyurmuştu, ancak kanıtlar, Abu Dabi'nin bu ülkede hala mevcut olduğunu ve Yemen’in güney illerinde BAE destekli birkaç militan grubun faaliyet yürüttüğünü gösteriyor. 

Yemen İnsan Hakları Komitesi'nin raporuna göre, Suudi liderliğindeki işgalci Arap koalisyonunun doğrudan saldırıları, 3 bin 753'ü çocuk ve 2 bin 361'i kadın olmak üzere 16 bin 802 sivilin ölmesine, bin 937 kişinin yaralanmasına ve bir milyon Yemenlinin evlerinden diğer bölgelere sürgün olmasına neden oldu. 

İşgalcilerin dayattığı kuşatma sonucunda yoksulluk oranı yüzde 80'e ve işsizlik oranı yüzde 65'e yükseldi ve Yemenlilerin yüzde 60'ından fazlası açlıktan ölüyor. 



Yeni yorum ekle